Video

Politiedossier: doodgeschoten Aran de Jong leidde criminele organisatie

20 november 2012 om 11:10
nl
Drugscrimineel Aran de Jong, die zaterdagochtend in Eindhoven werd doodgeschoten, gaf leiding aan een grote drugsbende. Dat blijkt uit een politiedossier dat Omroep Brabant in handen heeft. De Jong wordt in 'de zaak Maskerbij' verdacht van het importeren en exporteren van duizenden kilo's softdrugs, het aannemen van grote geldbedragen en het witwassen van auto's.
Geschreven door

De criminele organisatie waarin De Jong de grote man zou zijn, exporteerde honderden kilo's hasj en hennep naar Italië en Engeland. Ook zou de drugsbende 3040 kilo hasj vanuit Pakistan naar Nederland hebben geïmporteerd. Dat transport werd door de politie onderschept in Werkendam.
Grote bedragenDe Jong was waarschijnlijk niet direct betrokken bij het vervoeren van de drugs. Wel nam hij grote bedragen in ontvangst voor de transporten. Er werd onder meer geld afgeleverd aan zijn woning op de Diamantring in Eindhoven.
Bij de grote drugsactie in mei 2011 werd een groot deel van de drugsbende van De Jong opgerold. Toen werden verschillende huiszoekingen gedaan, onder andere in twee woningen aan de Diamantring in Eindhoven. In een van die twee huizen woonde De Jong, het andere huis was zijn oude woning en stond nog steeds op zijn naam. Daar werd een wapenstok met gasvulling gevonden.
Liquidatie in EindhovenDe auto van De Jong werd zaterdagochtend rond vijf uur aan de Diamantring in Eindhoven onder vuur genomen. Het slachtoffer raakte zwaargewond. Vermoedelijk wist hij daarna zijn auto te verlaten en naar een nabijgelegen fietspad te vluchten. Daar werd hij later dood aangetroffen. De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet.
Het slachtoffer werd niet beschermd door justitie omdat niets erop duidde dat dit nodig was. De Eindhovenaar zou ook niet om die protectie hebben gevraagd, zo stelt justitie. 
Witwassen dure auto'sOok twee garageboxen van De Jong werden binnengevallen. Volgens het politierapport zou hij ook betrokken zijn bij het witwassen van een Ferrari F430, Audi RS6 en Porsche 911 Turbo. De Jong had achttien mobiele telefoons waarmee hij contact onderhield met de andere leden van de drugsbende.
De Jong werd bij de grote drugsactie vorig jaar aangehouden, maar afgelopen zomer weer vrijgelaten. Op 3 december zou de strafzaak tegen hem beginnen. In totaal zijn er dertig verdachten in de zaak Maskerbij. Onder hen ook de vrouw van De Jong, Ilse D.
De Jong had volgens het politiedossier, dat dateert uit januari van dit jaar, verscheidene bijnamen. Dit zijn, onder meer, 'Nas', 'Blonde', 'Witte tand' en 'Magi'.
'Tendentieus'Advocaat Carlo Oomes uit Waalre noemt de berichtgeving over Aran de Jong 'tendentieus'. Hij was acht jaar lang de advocaat van de Eindhovenaar. Volgens Oomes was de rechtszaak waarin De Jong in december terecht moest staan, zeker geen gelopen race voor justitie. De Jong zou tijdens de rechtszaak worden bijgestaan door Bram Moszkowicz.
Aran de Jong had drie kinderen, van wie twee er op de Eindhovense basisschool De Boschuil zitten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.