BASF teelt gen-aardappel in Steenbergen

22 november 2012 om 14:33
nl
Het Duitse chemiebedrijf BASF heeft dit jaar genetisch gemanipuleerde aardappelen geteeld in Steenbergen. Dat blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op vragen van Veerle Slegers van de SP in Provinciale Staten.
Geschreven door

Het is voor het eerst sinds 2008 en 2009 dat er weer een genetisch gemanipuleerd gewas geteeld is in Brabant. Toen ging het om maïs in Gilze en Rijen en Gemert- Bakel.
FrietaardappelHet proefveld in Steenbergen lag bij het buurtschap Boompjesdijk. BASF heeft daar de frietaardappel Fortuna geteeld. Bij de aardappel zijn twee genen ingebracht die hem bestand maken tegen de schimmelziekte fytoftora. In oktober is het veld gerooid.
GezondheidseffectenDe Socialistische Partij vindt dat er sprake is van steeds groter wordende twijfel' over de gezondheidseffecten van gentechgewassen en vraagt de provincie daarom hier een standpunt over in te nemen. De provincie zegt daarop geen bevoegdheden te hebben, omdat de vergunningen worden uitgegeven door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Weer een vergunning BASF heeft inmiddels weer een vergunning aangevraagd voor een nieuwe proef met genetisch gemanipuleerde aardappelen. Opnieuw is de keuze daarbij op Steenbergen gevallen, maar volgens de provincie wel op een ander veld dan afgelopen jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.