Zwarte Pieten-gate, een reconstructie: van pietitie tot regenboogpieten

22 oktober 2013 om 12:14 • Aangepast 22 november 2020 om 03:06
nl
Het begon allemaal zo onschuldig. Op zaterdag 5 oktober verscheen het eerste Zwarte Pieten-nieuwtje van dit jaar. In Veldhoven konden Hulppieten namelijk een cursus krijgen voor het pepernoten strooien. Wie had toen kunnen denken dat twee dagen later alle onschuld zou verdwijnen? Een reconstructie.
Profielfoto van
Geschreven door

Nadat 21 bezwaarmakers hadden laten weten dat ze geen Zwarte Pieten bij de intocht in Amsterdam wilden hebben, was wethouder Ton Linssen van Bergen op Zoom de eerste Brabander die zich in de discussie mengde.
Racisme of traditie?De wethouder deelde maandag 7 oktober een plaatje met de tekst 'Zwarte Piet is geen racisme' op zijn Facebook-pagina. Toen dachten we nog dat de discussie door de wethouder dit jaar alleen maar 'weer net even iets langer ' zou duren.
Maar waar de discussie voorgaande jaren na een week of wat doodbloedde, gaven de bezwaarmakers nu niet zomaar op. Van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam en Prem Radhakishun in De Wereld Draait Door tot alle Brabantse sinterklaascomités: de afgelopen weken heeft bijna iedereen zich met de discussie bemoeid.
Onderzoek VNMaar het ging pas echt los toen zelfs de Verenigde Naties zich met het Sinterklaasfeest gingen bemoeien. Toen 19 oktober duidelijk werd dat een onderzoekscommissie de rol van Zwarte Piet onder de loep ging nemen, steeg de nationale verontwaardiging tot een hoogtepunt.
Ook Brabant raakte verdeeld in twee kampen, zo bleek uit de ruim 1800 reacties op de Facebook-pagina van Omroep Brabant. Nog nooit eerder werd zo massaal op een onderwerp gereageerd. Ontelbare versies van de geschiedenis van het feest en argumenten vóór en tegen gekleurde, zwarte of witte pieten volgden elkaar in rap tempo op.
'Terugkeer van de slavernij'Dinsdag begon een nieuw hoofdstuk in de discussie. Het hoofd van de VN-onderzoeksgroep, Verene Shepherd, had namelijk in een interview met EenVandaag laten weten dat ze Zwarte Piet 'racistisch' en een 'terugkeer van de slavernij' vond. Nederlanders zouden moeten stoppen met het feest.
Dat liet onder andere CDA Kamerlid Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen niet zomaar over zich heen gaan. "Deze uitspraken lijken mij een absolute reden om eens met mevrouw Shepherd te gaan praten" reageerde Van Toorenburg verontwaardigd. "Ik vind dit onderzoek sowieso bizar."
94%: zwart blijft zwartMaar hoeveel mensen nu precies last hebben van de Zwarte Pieten-traditie, bleef onduidelijk. Tot EenVandaag dinsdagavond de resultaten bekend maakte van een onderzoek naar die vraag. 94% van de ondervraagde Brabanders had aangegeven dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet veranderd moest worden. Slechts 3% vond dat dit wel moest gebeuren.
Ook op de sociale media neemt de stortvloed aan reacties aan mening niet af. #zwartepiet is al dagen trending topic en dinsdag werd door Bas en Kevin uit Roosendaal de Facebook-pagina Pietitie aangemaakt. De pagina voor het behoud van Zwarte Piet heeft binnen een dag al ruim 600.000 likes verzameld.
BN'ersOok Brabantse BN'ers doen graag een chocoladeduit in de jutezak. Frans Bauer stelde bijvoorbeeld eerst voor om Zwarte Piet voortaan Vriendje Piet te noemen, maar de zanger sprong dinsdag toch in de bres voor het behoud van Zwarte Piet. Hij schreef een nieuw Pietenlied op de melodie van zijn hit 'Doe Nou Niet'.
Ook topmodel Lonneke Engel uit Eindhoven en Jeroen van Koningsbrugge uit Den Bosch maakten zich ook druk om Zwarte Piet. Zelfs fictieve accounts, zoals die van de wijkagent van Maaskantje bereiden zich voor op de maatregelen die misschien gaan komen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Niet de eerste nationale PietenrelZwarte Piet is al die kritiek niet vreemd. Vijftig jaar geleden stond het Wanroij in het teken van een rel omdat hoofdonderwijzer Arnold Ras voorstelde de Pieten te vervangen door witte knechten. Kleurlingen konden het als discriminatie beschouwen, zo was zijn argument.
Het idee van Ras ontving weinig steun van de Brabanders. Tijdens de Sinterklaasintocht in Wanroij werden de witte knechten in zakken afgevoerd als een soort van volksgericht.
Zwarte Piet, wiedewiedewiet…Hoe het liedje dit jaar af zal lopen, is nog onbekend. We hebben inmiddels in ieder geval meer dan genoeg Zwarte Piet gehoord, maar of we 'm ook gaan zien? Ongetwijfeld trippeltrappelt de discussie voorlopig nog gewoon voort.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.