Video

Topzwemster Ranomi Kromowidjojo breekt met trainer Marcel Wouda

23 oktober 2013 om 20:30 • Aangepast 22 november 2020 om 03:05
nl
Olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo vervolgt haar zwemcarrière zonder trainer Marcel Wouda. Kromowidjojo maakte dit woensdag zelf bekend in een live persconferentie, die op YouTube werd uitgezonden. Ook Bastiaan Lijesen zet een punt achter de samenwerking met zijn coach.
Profielfoto van
Geschreven door

Kromowidjojo beëindigt de samenwerking omdat ze er niet meer 'voor de volle 100 procent' achterstaat in aanloop naar Rio de Janeiro. Wouda zag de breuk niet aankomen. "Maar als je als sporter voor 0,1 procent niet tevreden bent en niet het vertrouwen hebt dat je dat probleem kunt oplossen, vind ik dat je daar iets mee moet doen. Voor mij is dit lastig en een teleurstelling, maar voor de sporter een begrijpelijke en moedige beslissing", aldus Wouda.

Wachten op privacy instellingen...

'Gevoelskwestie'De zwemster benadrukt dat het een gevoelskwestie is. "Het heeft zeker niet te maken met de trainingsschema's of het technische aspect", aldus Kromowidjojo. De tweevoudig olympisch kampioene van Londen 2012 werkte bijna een jaar samen met oud-international Wouda, die indertijd het werk van Jacco Verhaeren overnam.
Volgens Verhaeren heeft het besluit van Kromowidjojo gevolgen voor Marcel Wouda. "Dit heeft consequenties voor de trainer en voor de hele groep", zo zegt hij. Verhaeren denkt dat er voor Wouda in zijn huidige rol even geen werk is. "Er zijn meer banen in het zwemmen dan het trainen van topsporters."
Verhaeren liet onlangs weten in te gaan op een eervolle aanbieding bondscoach te worden in Australië. 'Kromo' gaat Verhaeren niet achterna. "Ik heb er even over nagedacht naar het buitenland te gaan, maar ik zit goed op mijn plek in Eindhoven. Er is hier gewoon alles wat ik nodig heb. Mijn vrienden zitten hier en ik heb het hier naar mijn zin", stelt de olympisch kampioene.
Nieuwe coach: Christiaan SloofDe jonge Christiaan Sloof (26) volgt Wouda op als coach van de topzwemster. Sloof is zwemcoach in Eindhoven en was assistent van Wouda in de periode dat hij Kromowidjojo trainde. Opvallend genoeg is de trainer in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion een groot Feyenoord-fan, zo is te lezen op zijn Twitter-account.
Ook Bastiaan Lijesen heeft donderdag besloten een punt te zetten achter de samenwerking met zijn coach. Hij gaat eveneens door met diens assistent Christiaan Sloof.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.