Video

'Verdacht pakketje in Bergen op Zoom is geen explosief, maar nepbom'

24 oktober 2013 om 15:48 • Aangepast 22 november 2020 om 03:05
nl
Het pakketje dat vrijdagmiddag in Bergen op Zoom is aangetroffen, blijkt toch geen explosief te zijn maar een nepbom. Dat zegt waarnemend burgemeester Ton Linssen. Hij meldde eerst dat het om een explosief ging, maar trok dat later in. "Het is een nepbom van zand met een ontstekingsmechanisme."
Profielfoto van
Geschreven door

De politie zegt nog niet te weten wat er in het pakketje zat. "Dat moet uit onderzoek blijken." De Explosieven Opruimingsdienst heeft het pakketje vrijdag op een braakliggend terrein vernietigd.
Bedrijfsgebouwen ontruimdDe politie sloeg vrijdagochtend groot alarm na de vondst in de Coehoornparkstraat. Twee bedrijfsgebouwen, waaronder een filiaal van de ABN Amro, werden ontruimd. Omwonenden mochten hun huis niet in of uit. De omgeving was urenlang afgezet.
Het pakketje zat tegen een hek aan van het gebouw waar Parkeerbeheer is gevestigd. Ook maatschappelijk werk Traverse en de archeologische dienst van de gemeente zitten daar. In het gebouw werken ongeveer honderd mensen.
De Explosieven Opruimingsdienst heeft het pakketje onderzocht en rond halfzes is het pakketje van het gebouw verwijderd.
Ramen en deuren geslotenDe medewerkers van de explosieven opruimingsdienst gebruikten röntgenapparatuur om te kijken wat er in het pakketje zat. Een expert van de politie deed de eerste check. Tegelijkertijd werd de omgeving afgezet. Buurtbewoners kregen het advies de ramen gesloten te houden en niet voor de ramen te gaan staan. De brandweer en ambulance waren ook aanwezig, maar dat is volgens de politie 'standaardprocedure'.

Wachten op privacy instellingen...

De politie weet nog niet wie het pakketje heeft achtergelaten. Vooraf is er geen dreigement geweest aan het adres van ondernemingen of gemeentelijke afdelingen die in het gebouw zitten.
Bericht op FacebookEen medewerker van de archeologische dienst zag het pakketje vrijdagochtend hangen en plaatste er een bericht over op Facebook. Hij vroeg zich af of er niet iemand moet komen kijken naar het ding, omdat zaterdag een open dag wordt gehouden. Daarom besloot hij langs het politiebureau te gaan.
Een journalist van BN DeStem pikte het Facebookbericht op en ging zelf naar de plek toe. Hij maakte een foto van het pakketje en belde de politie om te vragen of er al iemand over had gebeld. Blijkbaar was het bericht van de eerste melder nog niet bekend bij de woordvoerder, want hij vroeg de journalist of hij de foto wilde mailen.
Na het zien van de foto sloeg de politie groot alarm.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.