De Eersteling: de trots van Standdaarbuiten - Omroep Brabant
Video

De Eersteling: de trots van Standdaarbuiten

24 oktober 2013 om 18:29
nl
In Standdaarbuiten is vrijdagmiddag het gebouw van het stoomwatergemaal De Eersteling heropend. Dit tot groot genoegen van de inwoners van de gemeente Moerdijk. Het monument roept vooral bij de oudere inwoners het gevoel van vroeger op, zo zegt de huidige eigenaar.
Geschreven door

Het gemaal aan de rivier De Mark dateert uit 1881 en moest destijds de waterstand beheersen. In het gebouw stond een grote stoommachine die het water uit de polder naar de rivier pompte. Deze machine is in de jaren zestig helaas onder de hamer van de sloper terecht gekomen. Maar het complex is nog steeds een pronkstuk in de polder.
Nostalgisch gevoelDe trotse bezitter, de familie Van Dijk, heeft De Eersteling helemaal opgeknapt. Het industrieel monument is nu een keurige ruimte geworden voor diverse culturele activiteiten zoals exposities. Het gebouw aan de Molendijk is vrijdagmiddag feestelijk heropend.
De inwoners van Standdaarbuiten zijn blij dat het complex is behouden. "En wij ook", zei trotse eigenaar Leo van Dijk. Volgens hem overheerst het nostalgisch gevoel 'en dat voelt goed!', zo zei Van Dijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.