NS komt abonnementhouders Fyra na kritiek tegemoet

EINDHOVEN - Treinreizigers met een abonnement hoeven binnenkort alleen nog maar een toeslag te betalen voor de gebruik van de hogesnelheidstrein Fyra die door Brabant tussen Amsterdam en Brussel rijdt. Dat zei NS-topman Bert Meerstadt zondag in Buitenhof.
De NS wil daarmee tegemoet komen aan de kritiek van reizigersverenigingen Rover en het Belgische TreinTramBus. Die beschuldigden de NS van kunstmatige prijsopdrijving en misbruik van een monopoliepositie. Abonnementhouders zouden meer dan het dubbele voor de treinreis kwijt zijn dan nu het geval is op het traject.

De NS-topman zei niet wanneer de nieuwe maatregel van kracht wordt. Hij zei alleen dat treinreizigers in Nederland en België 'zo rap mogelijk' gebruik kunnen gaan maken van hun abonnement. Ze betalen dan alleen een toeslag voor het gebruik van een stuk hogesnelheidslijn aldus Meerstadt. Die toeslag is hetzelfde als wat andere gebruikers betalen.

Uur eerder in Brussel
Over de hogesnelheidslijn is elf jaar gesteggel geweest tussen Nederland en België. Pas deze maand werd duidelijk dat vanaf april 2013 de hogesnelheidstrein Fyra tussen Breda en Antwerpen rijdt.

Met de invoering zondag van de nieuwe dienstregeling van de NS is de nieuwe Fyra gaan rijden. Vanuit Amsterdam zijn reizigers met de Fyra voortaan bijna een uur eerder in Brussel dan met de huidige Beneluxtrein het geval is.