Klok een uurtje terug: 'Mijn kinderen doen niet aan wintertijd'

26 oktober 2013 om 08:54 • Aangepast 22 november 2020 om 03:04
nl
De wintertijd is in de nacht van zaterdag op zondag ingegaan. De klok ging om 03:00 terug naar 02:00, waardoor de nacht een uur langer duurde. Dat betekende lekker lang doorslapen, maar niet voor iedereen...
Profielfoto van
Geschreven door

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. In de nacht van 29 op 30 maart wordt de zomertijd weer ingevoerd.
Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, zou het rond de jaarwisseling pas rond negen uur 's ochtends licht worden.
'Kinderen houden zich niet aan wintertijd'Het verzetten van de klok zorgt bij sommigen voor problemen. Zo houdt Lenicka zich wel aan de wintertijd, maar haar kinderen niet. Die waren om zes uur al klaarwakker, zo schrijft ze op onze Facebookpagina. Uitslapen zat er ook niet in voor Klaus, die vanwege zijn biologische ritme op hetzelfde moment wakker werd als voorheen.
Wijkagent Maarten van Lankveld van de politie Oost-Brabant had meer geluk. Hij mocht een uurtje langer genieten van zijn nachtdienst en zal dus waarschijnlijk wel uitslapen.

Wachten op privacy instellingen...

Reactie op oliecrisisZomer- en wintertijd werden voor het eerst ingevoerd in 1916. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog gold lange tijd alleen de standaardtijd. In 1977 werd het onderscheid weer ingevoerd. De herinvoering in de jaren '70 was een reactie op de oliecrisis.
Voor Matthias Schreurs uit Breda is het elke keer weer een flinke klus om de klok terug te zetten. Schreurs heeft een winkel met zo'n 450 klokken in het centrum van Breda, op de hoek van de Veemarktstraat en de Catharinastraat. "Dan moet ik ze een uurtje stopzetten. Terugdraaien is niet goed voor het uurwerk, dan kan er iets kapot worden gedraaid."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!