Video

Ontsnapte blonde man met vuurwapen spoorloos, zoektocht arrestatieteams Van der Valk Vught gestopt

30 oktober 2013 om 02:30 • Aangepast 22 november 2020 om 03:03
nl
De grote zoektocht naar de gewapende man bij Hotel Van der Valk in Vught heeft geen resultaat opgeleverd. De man, die verdacht wordt van een schietpartij in Heesch eerder deze maand, is spoorloos. Tientallen bewapende agenten in kogelvrije vesten zochten dinsdag urenlang naar de blonde Nederlandse man van dertig jaar oud. Rond drie uur werd de actie gestaakt.
Profielfoto van
Geschreven door

Hier kun je de liveblog teruglezen die Omroep Brabant bijhield van de inval in Vught
Het hotel werd rond halféén ontruimd. Iedereen moest op afstand blijven omdat de veiligheid in het geding was. Medewerkers van Van der Valk wilden niets zeggen over wat er aan de hand is. Gasten hoorden van het hotelpersoneel dat er een man met een geweer in of rond het hotel zou zijn. Rond drie uur verlieten de arrestatieteams het hotel, maar zij hebben de man dus niet gevonden.
Een politiewoordvoerder liet weten dat er nog steeds naar de man gezocht wordt, 'maar niet meer actief in dit gebied'. De woordvoerder zei dat mensen in Vught zich geen zorgen hoeven te maken, omdat de man waarschijnlijk niet meer in het gebied is.
Het hotel heeft door de inval zo'n 10.000 euro aan schade opgelopen."Dat is omzetverlies doordat de lunch niet door kon gaan en we natuurlijk wel personeelskosten maakten", zegt Peter Raaijmakers, directeur van het hotel. Bij wie de directeur de gederfde inkomsten moet verhalen is nog niet duidelijk. Overigens werden tijdens de actie door de politie drie deuren ingetrapt, schade zo'n 600 euro, maar daar maalt Raaijmakers niet zo om. "Ze deden gewoon hun werk, maar eens kijken of ik dat op de politie ga verhalen."
ZoekactieDe melding kwam rond halfelf 's morgens bij de politie binnen toen agenten de verdachte toevallig in de buurt van het hotel zagen rijden. "We zoeken de verdachte in en om het hotel. Er is veel politie op de been, omdat de verdachte vuurwapengevaarlijk is", vertelde een politiewoordvoerder. Waarom de man gezocht wordt, wil de politie ook later dinsdagmiddag niet zeggen. Een woordvoerder verwijst naar mededelingen later op de dag.
Er is ook een burgernetmelding uitgegaan. De gezochte man is ongeveer 1.85 meter lang en draagt een lichte jas of trui. Wie de man ziet moet zelf geen actie ondernemen, maar meteen de politie bellen. Er cirkelde ook een helikopter boven het hotel. Volgens een ooggetuige hield een agent het hotel in de gaten vanaf het dak van een flat in de buurt.
VerdachteVolgens directeur Peter Raaijmakers heeft de verdachte niet in het hotel overnacht. Hij staat op bewakingsbeelden, zowel binnen als buiten het hotel. Alle 130 kamers en 21 zalen werden één voor één onderzocht. "Elke vierkante centimeter wordt nageplozen. De helikopter zoekt met warmtegevoelige camera's, maar de verdachte zou nog binnen zijn", zei de directeur rond twee uur.
"De politie weet wie het is, geen gezellige jongen in ieder geval. Ik heb hem op camerabeelden gezien, maar ik herkende hem niet", aldus de directeur. De politie liet later op dinsdag weten dat de man gezocht wordt in verband met een schietpartij in Heesch eerder deze maand.
In eerste instantie wilde de politie geen foto van de man verspreiden, omdat er geen gevaar was voor de omgeving. De politie gaat nu opnieuw bekijken of dat misschien toch moet gebeuren.
Overal politieVerslaggever Emile Vaessen meldt dat iedereen op afstand gehouden werd. "We mogen niet verder komen dan de rotonde bij de snelweg, zo'n vijftig meter bij de parkeerplaats vandaan", zei hij. Rond kwart voor twaalf kwam ook een arrestatieteam in actie: ongeveer vijftien agenten met bivakmutsen sprongen uit auto's en renden richting het motel.
Vanaf de snelweg stond overal politie rondom het hotel. Alle vluchtroutes werden in de gaten gehouden. De wegen rondom Van der Valk werden afgezet met pionnen. De parkeerplaats werd afgesloten. Ook de lijnbus mocht er niet door. Busreizigers konden dus niet bij de halte uitstappen en werden eerder afgezet.
'In een western beland'Een van de hotelgasten zag de agenten aan het werk. "We zaten een kop koffie te drinken en toen zagen we agenten een ruit inslaan van een Volkswagen-busje. Toen kregen we te horen dat we het hotel niet uit mochten, maar een half uur later werd alles ontruimd." Volgens de politie heeft het busje met de arrestatie te maken. Een andere getuige is ook flink geschrokken. "We vergaderden en ineens staat er politie binnen met een bivakmuts op en een machinegeweer."
Omstanders lieten via Twitter weten dat het voelt alsof zij in 'een Western' of misdaadserie beland zijn. Volgens onze verslaggevers ter plekke reageerden mensen laconiek. "De sfeer is lacherig, maar dat komt ook door de schrik." Hotelgasten zijn door de gemeente geëvacueerd. Zestig gasten zijn naar het centrum van Vught gebracht, veertig anderen zijn ondergebracht in het Van der Valk-filiaal in Nuland.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.