Video

Klokkenluiders Zembla hebben lak aan zware kritiek VION en Dierenbescherming

30 oktober 2013 om 18:31 • Aangepast 22 november 2020 om 03:02
nl
VION in Boxtel heeft imagoschade opgelopen door beschuldigingen in het tv-programma Zembla. Maar volgens directeur Bert Eurlings gaat de vleesverwerker gewoon door met zijn werk en worden geen stappen ondernomen tegen de makers van het VARA-programma.
Profielfoto van
Geschreven door

Eurlings reageert op het rapport van oud-minister Hans Alders, dat woensdag officieel bekend werd gemaakt. Hierin staat dat er geen aanwijzingen zijn die erop duiden dat VION sjoemelt met keurmerken voor duurzaam vlees.
'Ze worden bedankt' De Dierenbescherming heeft het helemaal gehad met Zembla. "Ze worden bedankt", zei algemeen directeur Frank Dales van de Dierenbescherming Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

"De beschuldigingen zijn weerlegd. Ik ga niet meer kijken naar dat programma." Eurlings deed er nog een schepje bovenop door te stellen dat 'de journalisitiek haar eigen zuiverende werking moet doen. Wij gaan door met de orde van de dag en de consumenten het vlees geven waar ze recht op hebben'.

Wachten op privacy instellingen...

Gevraagd om onderzoekDe Dierenbescherming had om het onderzoek gevraagd, nadat Zembla de vleesverwerker had beschuldigd van sjoemelen. Alders heeft overigens niet kunnen spreken met de twee klokkenluiders die het verhaal aan Zembla vertelden.
De twee medewerkers van VION zitten er ook niet op te wachten. "We hadden het idee dat hij aan het handje van de VION-directie liep," aldus de klokkenluiders bij RTL.
Ze snappen er niets van dat Alders niet op alle vestigingen is gaan kijken. Bovendien is het onderzoek in hun ogen te laat begonnen. " Er wordt nu niet meer gesjoemeld", zo vertelden ze.
'Vlees foutief vermengd'Zembla beweerde dat VION dagelijks honderden tot duizenden kilo's gewoon varkensvlees mengt met vlees met het Beter Leven Kenmerk. Dat is een sterrensysteem van de Dierenbescherming.
Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker het varken heeft geleefd. Alders zegt dat er juist sprake is van het tegenovergestelde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.