Miljoenen in beslag genomen bij inval woonwagenkamp Deutersestraat Den Bosch

1 november 2013 om 19:54
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Stenge ME-bewaking. (Foto: Femke de Jong)
Omroep Brabant
Onderzoekers staan 's morgens vroeg weer paraat. (Foto: Femke de Jong)
Omroep Brabant
Auto's worden meegenomen (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media)
Omroep Brabant
Ook een pony moet eraan geloven. (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media)
1/5 Onderzoek woonwagenkamp Deutersestraat in Den Bosch gaat vandaag door
Bij de inval bij het woonwagenkamp aan de Deutersestraat is voor miljoenen aan vermogen in beslag genomen. Vrijdag ging de tweede dag van de zoekactie bij het woonwagencentrum in. Acht van de zestien aangehouden bewoners blijven langer vastzitten. In totaal zijn er twaalf illegale vuurwapens in beslag genomen. Daarnaast zijn ook steekwapens en illegaal vuurwerk aangetroffen.

Ongeveer driehonderd mensen werkten donderdag mee aan de actie. Het kamp wordt nog steeds goed bewaakt door leden van de Mobiele Eenheid om te voorkomen dat bewijslast wordt verdoezeld. De aangehouden bewoners worden verdacht van witwaspraktijken. De andere acht komen in de loop van het weekend weer op vrije voeten.
Miljoenen in beslag genomenIn totaal is er meer dan 350.000 euro aan contant geld aangetroffen. Daarnaast is er direct beslag gelegd op zeer veel dure sieraden, horloges en diamanten. Voor het afvoeren van exclusief 16de/17de-eeuws porselein en diverse kunstwerken is speciaal vervoer geregeld, omdat de getransporteerde waarde voorzichtig getaxeerd is op circa vijf miljoen euro.
Vrijdagmiddag is er gestart met het afvoeren van 23 voertuigen en vier grote caravans die op het terrein stonden. De meeste dure auto's hebben een Duits kenteken. Ook zijn elektronica en koi-karpers en pony’s zorgvuldig afgevoerd van de locatie. Bovendien is beslag gelegd op grote hoeveelheden merkkleding waarvan het merendeel nog een prijskaartje bevatte, bankpassen, eigendomsbewijzen, buitenlandse bankrekeningen en gegevensdragers.
De Belastingdienst heeft een miljoen euro aan aanslagen uitgedeeld op het kamp. Ook is een openstaande belastingschuld van 80.000 euro geïnd.
BewonersAlle 23 aanwezige volwassenen werden donderdag meegenomen naar politiebureaus. Van de zestien aangehouden bewoners blijven er acht vastzitten. De andere acht zullen in de loop van het weekeinde worden vrijgelaten. Zeven van hen zijn inmiddels weer vrijgelaten, maar zij mochten niet direct terug naar het kamp. Zes kinderen (0 tot 13) die tijdens de inval op het kamp waren, zijn door de gemeente ondergebracht bij familie of inmiddels herenigd met hun ouders.
Het kamp werd twee dagen lang hermetisch afgesloten voor omwonenden, publiek en pers. De gemeente trof op het kamp illegale bebouwing aan en constateerde illegale ingebruikname van gemeentegrond. Twee illegale bouwsels zijn direct gesloopt en verwijderd en er is gestart met snoeiwerkzaamheden.
ZoektochtDe actie ging vrijdag verder, omdat de teams aan één dag niet genoeg hadden. "We gaan vandaag verder waar we gisteren gebleven zijn", aldus een politiewoordvoerder. "We zijn niet opeens op zoek naar iets nieuws."
Het kamp zou bewoond worden door leden van één familie. De Telegraaf meldt vrijdag dat het om de familie B. gaat. De familie zou eigenaar zijn van zeven van de tien huizen op het kamp.
Andere locatiesOp basis van de informatie die onder andere verkregen werd tijdens het zoeken zijn nog vier locaties buiten het woonwagencentrum bezocht. Dit betrof een loods aan de Siloweg en een atelier aan het Nachtegaalslaantje in Den Bosch. Daarnaast is beslag gelegd op de inventaris van een zonnestudio in Oss en is een fiscale controle uitgevoerd in Vught.

Wachten op privacy instellingen...