Video

Noord-Brabant blijft Noord-Brabant: 'Kosten nieuwe naam zijn belachelijk'

1 november 2013 om 10:36
nl
De provincie Noord-Brabant gaat de naam niet afkorten tot Brabant. In Provinciale Staten is geen steun voor een voorstel van de D66-fractie. Dat werd vrijdag duidelijk uit een rondgang. Andere partijen vinden de discussie over de naam van onze provincie niet belangrijk genoeg.
Geschreven door

D66 had een initiatiefvoorstel ingediend om Noord-Brabant te laten veranderen in Brabant. "Het is toch vreemd dat als bijna iedereen de naam Brabant gebruikt, we blijven vasthouden aan die formele naam Noord-Brabant?", vond initiatiefnemer Jeroen Hageman.
Belachelijk of charmant?"Het heeft niet onze prioriteit. Bovendien zijn de kosten belachelijk. Niet doen'', reageerde CDA-fractievoorzitter Conny Kerkhof. "Laten we ons over serieuze dingen druk maken. Ik kan dit voorstel moeilijk serieus nemen", zei SP-fractievoorzitter Nico Heijmans. "Hebben we niks beters te doen?", aldus VVD-fractievoorzitter Mieke Geeraedts in een eerste reactie.
De PvdA noemde het voorstel nog wel charmant. "Maar zullen we het over echte problemen hebben?", reageerde fractievoorzitter Henk Leenders. De PVV meent dat de noodzaak ontbreekt. "Met een naamsverandering ontken je je historische ontwikkeling", aldus fractievoorzitter Alexander van Hattem.
Jonge Democraten Brabant tegen voorstelDe Jonge Democraten Brabant, een politieke jongeren organisatie gelieerd aan D66, heeft zich verbaasd over de uitspraak van de provinciale D66-fractie. De Jonge Democraten zijn het daar mee oneens en spreken zich uit voor het behoud van de huidige provincie naam.
Voorzitter van de Jonge Democraten Brabant, Jurrien Cerneus, stelt in reactie op het voorstel: "Je moet je afvragen of de naamswijziging echt zinvol is, immers voelen we ons in eerste instantie toch Nederlander. Tussen de Nederlandse en Belgische provincies Limburg is er ook eens gesproken over een naamswijziging in Oost- en West-Limburg om de gelijkwaardigheid te bevorderen. Daar speelt dus het omgekeerde en dat levert kennelijk problemen op."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.