Kort geding Peter Koelewijn versus A.F.Th. van der Heijden: 'Schrijver heeft ook verantwoording'

1 november 2013 om 17:32 • Aangepast 22 november 2020 om 03:01
nl
Het is nog niet duidelijk of schrijver A.F.Th. van der Heijden uit Geldrop zijn roman De Helleveeg moet aanpassen. In de roman wordt naar de zanger Peter Koelewijn uit Eindhoven verwezen en wordt de indruk gewekt dat boven de winkel waar zijn familie woonde een vrouw illegale abortussen pleegden. Vrijdagmiddag diende het kort geding in Amsterdam waaruit blijkt dat de twee hoofdpersonen nog steeds lijnrecht tegenover elkaar staan.
Profielfoto van
Geschreven door

A.F. Th. van der Heijden snapt niet waarom Peter Koelewijn hem heeft aangeklaagd. Koelewijn wil dat De Helleveeg wordt aangepast, maar volgens de schrijver is dat niet te doen: "Het is een roman en dus fictie."
'Schrijver heeft verantwoordelijkheid'Koelewijn laat weten dat hij met zijn rechtszaak niet de Nederlandse literatuur om zeep wil helpen, maar hij vindt wel dat een romanschrijver een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft.
Graag was Koelewijn met Van der Heijden de kroeg ingedoken voor een goed gesprek, maar deze kans lijkt te zijn verkeken door het voorval, tekende journaliste Merel van Leeuwen op die bij het kort geding aanwezig was.
Romanwereld ingewikkeldVan der Heijden zei in Amsterdam dat de romanwereld een ingewikkelde wereld is. "Ik herbouw zo'n Eindhovense wijk in mijn fictie." Ook vertelde A.F.Th. dat hij een roman heeft klaarliggen waarin hij een nummer van Koelewijn citeert. Hij vraagt zich af of dat nog doorgaat.
De rechter doet op 15 november uitspraak over De Helleveeg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.