Rechter wil nader onderzoek naar windmolens door hoge sterfte vleermuizen

HEIJNINGEN - De rechter in Breda heeft kritiek op de vergunning van het windmolenpark in Heijningen. Er zouden te veel vleermuizen doodgaan door de wieken. Het gaat in totaal om zeven windmolens van energieproducent RWE. Er moet nu nader onderzoek komen naar de gevolgen van de windmolens op de plaatselijke natuur. De windmolens kunnen in de tussentijd gewoon blijven draaien, zegt energiebedrijf RWE. Ook de rechtbank heeft geen beperkingen opgelegd.
Volgens de rechtbank Breda komen er jaarlijks te veel vleermuizen om het leven. Deskundigen spreken van 59 gewone vleermuizen en 17 ruige dwergvleermuizen. De dieren sterven vooral in de zomermaanden. Dat is een overtreding van de Flora- en Faunawet. Daarom moet de minister van economische zaken daar opnieuw onderzoek naar doen, vindt de rechtbank Breda.

De tegenstanders van het turbinepark aan de Sabinadijk, in de Sabinapolder bij Heijningen zijn blij met de uitspraak. De advocaat van de tegenstanders is wel benieuwd hoe het verder moet.

Uitspraak heeft grote gevolgen
Windmolens kunnen gedraaid worden om de vleermuizen te sparen maar mogelijk zijn ze dan minder rendabel, zegt de advocaat in de krant. De advocaat verwacht dat deze uitspraak grote gevolgen heeft omdat er nog meer molens gepland staan in de polder.

Meer over dit onderwerp:
windmolens sabinapolder vleermuizen heijningen