Video

Schietpartij in rechtbank Breda: beveiliging aangescherpt, altijd controle en scan publieke tribune

4 november 2013 om 13:22 • Aangepast 22 november 2020 om 02:59
nl
In de rechtbank in Breda is maandagmiddag rond twaalf uur geschoten tijdens een zitting van een drugs- en witwaszaak. Niemand is gewond geraakt. Een verdachte is volgens de politie voortvluchtig. Volgens de rechtbank werd de scanstraat, die het publiek controleert op verboden spullen, voor deze zaak niet gebruikt.
Profielfoto van
Geschreven door

De rechtbank was bezig aan een strafzaak tegen vijf verdachten uit Roosendaal. Advocaat Yehudi Moszkowicz zei dat hij net klaar was met zijn pleidooi, toen hij een harde knal hoorde.
Het publiek op de tribune vluchtte één kant op. Er kwam snel veel politie de zaal in. Mensen die op de tribune zaten en de verdachten in de strafzaak zijn gehoord. De zaak werd voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

Wapendetectie ontbreektVolgens Moszkowicz is er geschoten vanaf de publieke tribune in zaal 1 van de rechtbank. Die zaal is te bereiken vanaf de buitenkant van de rechtbank en daar is geen wapendetectie. Ook is het glas bij de publieke tribune niet kogelwerend.
Onbegrijpelijk vinden de in de zaal aanwezige advocaten Moszkowicz en Henk van Asselt. "Wij moeten ongeveer in onze onderbroek door de detectiepoortjes en van buiten lopen ze zo met een wapen de publieke tribune op", zo zegt Van Asselt. President van de rechtbank Zeeland West-Brabant Marieke Koek heeft laten weten dat de beveiliging vanaf nu wordt aangescherpt. Bezoekers van de publieke tribune worden voorlopig gecontroleerd en moeten door een scanstraat.
'Geen risicozitting'Bij de ingang van de publieke tribune is een scanstraat, waarmee publiek kan worden gecontroleerd op het meenemen van wapens en andere verboden spullen. De scanstraat wordt alleen gebruikt bij risicozittingen. Rond deze zaak waren bij de rechtbank geen indicaties van een bijzonder risico gemeld. Op de tribune was geen parketpolitie aanwezig. Het publiek komt niet via de hoofdingang, maar via een aparte ingang aan de straat, de tribune op. De tribune is van de zittingszaal afschermd met stevig 'slagvast' glas. Een woordvoerster van de rechtbank zei dat het glas niet kogelwerend is.
Eén van de verdachten in de rechtszaak schrok van het schot. "De schrik zit er nog steeds in. De rechtbank zou onze veiligheid moeten garanderen. Maar dat gebeurt hier niet."
Geen ongelukVolgens Van Asselt is er vanaf de tribune naar beneden geschoten richting de trap. "Er zou een kogelgat in de vloer zitten. En er is een huls gevonden. Er is niet richting de zaal geschoten, maar het was geen ongelukje. Dat idee heeft niemand hier."
Moszkowicz verdedigt Richard J, een van de hoofdverdachten in een drugszaak. Volgens de advocaat is zijn client eerder met de dood bedreigd. "Dit incident bewijst dat de angst van mijn cliënt voor represailles terecht was. Ik vertrouw erop dat na dit incident maatregelen genomen worden." Hij weet niet waar de dreiging vandaan komt.
Vijf verdachten in drugszaakDe zitting waarbij geschoten is, ging om vijf mensen die verdacht worden van het produceren van synthetische drugs en witwaspraktijken. Het gaat onder anderen om twee vaders (51 en 49 jaar) en hun zoons (27 en 30 jaar). Ze zouden bezig zijn geweest met het opzetten van een drugslab in een loods in Roosendaal.
Daar werd duizend liter aceton aan grondstof aangetroffen plus elf kilo MDMA. Ook werd er een hennepkwekerij gevonden. Bij verdachten werden grote contant geldbedragen en auto's in beslag genomen. De officier van justitie eiste vorige week celstraffen tot 6 jaar tegen de mannen.
De zaak zou eigenlijk dinsdag verder gaan, maar ook die zitting gaat niet door. De andere zaken gaan wel door volgens planning.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.