Video

Hoe kun je met een vuurwapen de rechtbank in Breda binnenkomen?

4 november 2013 om 17:52 • Aangepast 22 november 2020 om 02:59
nl
De rechtbank zou toch één van de best beveiligde gebouwen moeten zijn, maar dat bleek maandagmiddag tegen te vallen. Er werd geschoten op de publieke tribune van de rechtbank in Breda. Het blijkt niet moeilijk om een vuurwapen naar binnen te krijgen: bezoekers van de publieke tribune worden namelijk niet gecontroleerd.
Profielfoto van
Geschreven door

In Breda worden mensen die op de publieke tribune willen zitten via een andere ingang naar de rechtszaal geleid. Ze hoeven dan niet altijd door een scanstraat.
Twee ingangenDe zaal waar maandag geschoten werd, is op twee manieren bereikbaar. Normaal gesproken komt iedereen via de hoofdingang van de rechtbank binnen. Daar staan beveiligers en detectiepoortjes, zodat er geen vuurwapens of andere gevaarlijke spullen mee naar binnen kunnen worden gebracht.
Mensen die de rechtszaak via de publieke tribune willen volgen, hoeven niet via de hoofdingang naar binnen. Zij worden buiten het gebouw om naar de ingang van de publieke tribune geleid. De scanstraat die daar staat wordt in principe niet gebruikt, tenzij de rechtbank heeft besloten dat er sprake is van een verhoogd risico. Dat was bij deze zaak dus niet het geval.
Glas niet kogelwerendDe publieke tribune wordt met een glazen wand afgeschermd van de rest van de rechtszaal. Het glas is in Breda slagvast, maar niet kogelwerend. "In de tijd dat de rechtbank gebouwd werd, was dat gebruikelijk", aldus de president van de Rechtbank Zeeland - West Brabant Marieke Koek.
"We gaan de veiligheid verder onder de loep nemen", zei ze. "We willen dat iedereen veilig is, maar we willen de rechtbank ook toegankelijk houden. Voor nu hebben we besloten dat bezoekers van de publieke tribune voorlopig in ieder geval altijd door detectiepoortjes moeten." Er zijn ook plannen voor nieuwbouw in de spoorzone, maar dat gaat nog enkele jaren duren. "Daar gaan we in ieder geval niet op wachten", aldus Koek.
Justitie geschrokkenWoordvoerder van justitie Elle Kool bevestigt dat er geen redenen waren om aan te nemen dat de rechtszaak gevaar met zich mee zou brengen. "We zijn geschrokken. De schietpartij wordt meegenomen in het verdere verloop van de zaak. We gaan overleggen met de rechtbank", zei ze.
Bij de rechtbank in Den Bosch zijn ook twee zalen met een publieke tribune. Daar kun je net als in Breda van buitenaf naar binnen. Ook daar wordt alleen bij risicovolle zaken extra gecontroleerd, maar het glas is er wel kogelwerend.
De Rechtspraak schrijft op de website dat ongeveer de helft van de rechtbanken in Nederland een publieke tribune met een ingang aan de buitenkant van het gebouw heeft. Het staat de rechtbanken vrij om alleen te scannen bij een risicovolle zitting of er voor te kiezen in alle gevallen te controleren.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.