Ierse familie wil politie Breda aanklagen na verdwijningszaak

12 januari 2013 om 16:00
nl
De familie van een in Breda verdwenen Ier, James Patrick Grealis, eist heropening van de verdwijningszaak. Grealis' familie wil juridische stappen tegen de Bredase politie nemen.
Geschreven door

De politie heeft volgens de familie nagelaten behoorlijk onderzoek te doen naar de verdwijning van Grealis. Dat meldt The Irish Independent zaterdag.
VerdwijningDe 24-jarige timmerman Grealis verliet 23 oktober 2008 in Breda het pension waar hij verbleef om werk te zoeken. Er is nooit meer iets van hem vernomen. De familie zegt dat zij herhaaldelijk geprobeerd hebben om de Nederlandse autoriteiten tot een onderzoek te bewegen, maar dat het geen effect heeft gehad.
In april 2012 demonstreerde de familie van Grealis voor de Nederlandse ambassade in Dublin en werd de zaak heropend. In juli werd de zaak weer gesloten, maar de familie werd naar eigen zeggen pas in oktober op de hoogte gebracht.
Slecht onderzoekHelen Grealis, de zus van James, vertelde tegen The Irish Independent dat ze een rapport van vijf pagina's geen goed onderzoek vindt. "Ze hebben nog steeds de man waar mijn broer bij woonde niet gesproken", aldus Helen. Ze heeft namelijk zelf contact met diegene gezocht; de huisgenoot van Grealis was volgens Helen verbaasd dat er nog geen contact met hem was opgenomen.
Helen wil dat het onderzoek door politie van een andere regio wordt overgenomen. "Het is zo frustrerend", zegt Helen. "We zouden ons moeten concentreren op het vinden van James, maar we moeten een zaak aanspannen tegen de politie."
Geen commentaarJeroen Steenmeijer, woordvoerder van politie West-Brabant, wil niet op de zaak reageren tot zij de aanklacht van de familie ontvangen hebben. Grealis staat op de vermist-pagina van de politie.
In maart 2012 liet een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Breda weten dat er weinig hoop is dat deze zaak wordt opgelost. "Zowel de politie, vreemdelingenpolitie en het KLPD zijn met deze zaak bezig geweest", vertelde ze. "James Patrick Grealis is in 2008 van de aardbodem verdwenen, maar we hebben geen enkele aanwijzing voor een misdrijf."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.