Provincie last omstreden reis naar Parma af

DEN BOSCH - De vergadersessie van de provinciale staten in het Italiaanse Parma gaat niet door. De provincie last de reis af omdat door alle ophef het onderwerp van de vergadering ondergeschikt raakt. De vergadering wordt nu ergens in Nederland gehouden.
Vorige week ontstond die ophef over het vierdaagse werkbezoek dat de provincie vijftigduizend euro zou kosten. Onderwerp van de vergadering is de toekomst van de veehouderij in Brabant. Begin februari wilde de provincie samen met boeren, milieuorganisaties en supermarkten nieuwe afspraken maken over de toekomst van de veehouderij.

Snoepreisje
De PVV besloot niet mee te gaan naar Italië en ook de Partij voor de Dieren was tegen. De PVV noemde de vergadersessie een 'snoepreisje'.

"Het is volledig terecht dat de reis geannuleerd is. Het gaat in dit geval niet om geld, maar om het feit dat inspirerende omgevingen een reis naar het buitenland niet rechtvaardige", aldus Ronald Dol, fractievoorzitter van de PVV in Brabant.

Bezuinigingen
Hoewel het CDA een coalitiepartner is, zette de partij zijn vraagtekens bij de reis. Fractievoorzitter van het CDA in Brabant Conny Kerkhof-Mos is blij met het besluit. "We moeten allemaal streng bezuinigen. Ook burgers moeten de broekriem aanhalen. Het programma dat er in december lag vonden wij echt flinterdun. Zonder goed argument voor zo'n reis moet je niet naar Parma gaan."

Ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vond dat er beter op een inspirerende plek in Nederland kan worden vergaderd. De provincie gaat later dit jaar wel met een kleinere delegatie naar Parma. Hoeveel mensen dan naar Italië afreizen is nog niet bekend.