Kermisbond verbaasd over beschuldiging corruptie: 'Reinste flauwekul'

15 januari 2013 om 11:56
nl
De Kermisbond is verbaasd over de beschuldiging dat kermisexploitanten jarenlang zwart geld hebben gegeven aan keuringsinstanties voor gunstige keuringsrapporten. Dat zegt Nicole Vermolen van de Kermisbond. Ze eist woensdag in een gesprek opheldering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die opdracht geeft voor de keuringen.
Geschreven door

Volgens De Telegraaf namen werknemers van het keuringsbedrijf Vincotte uit Breda jarenlang op grote schaal zwart geld aan van kermisexploitanten voor goede keuringsrapporten. Zij zijn een van de bedrijven die door de NVWA is aangesteld om de keuringen van kermisattracties te doen. Vincotte ontkent de beschuldigingen en zegt dat er van het hele verhaal niks klolpt.
Geknapt elastiek in TilburgZo knapte er op de kermis in Tilburg in de zomer van 2010 het elastiek van een Bungee. Die knapte net voordat twee mensen werden afgeschoten tot ruim dertig meter hoog. Volgens de Kermisbond ging het hier om een buitenlandse exploitant. Die kunnen - ook al zijn zij niet gekeurd door een Nederlands bedrijf - toch staan op een kermis in Nederland. "Dan kijken ze naar een soortgelijke keuring uit het land van herkomst. Maar dat werkt niet, want daardoor ontstaat concurrentievervalsing. Keuringseisen zijn nog steeds verschillend per land", zegt Nicole Vermolen van de Kermisbond.
NVWA doet nog zaken met alle bedrijvenDe NVWA zegt dat ze het bericht niet kan bevestigen of ontkennen, omdat men bezig is met een strafrechtelijk onderzoek. Voorlichter Roel Vincken zegt dat er geen twijfel bestaat over de veiligheid van de attracties in Nederland en dat het vermoeden bestaat dat één instantie valse keuringen heeft afgegeven. De NVWA zegt dat ze, ondanks het strafrechterlijk onderzoek, met alle instanties nog zaken doen. De NVWA wil niet zeggen welke instantie onder de loep wordt genomen.
De Kermisbond heeft woensdag een gesprek met de NVWA en wil opheldering. Volgens de bond is er bij de keuringsinstanties te weinig mankracht en worden certificaten soms te laat afgegeven. Volgens Vermolen komen exploitanten negatief in de publiciteit, terwijl de fout ligt bij de keuringsinstanties.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.