Video

42 arrestaties rond PSV-Dinamo Zagreb, maar geen ongeregeldheden in Eindhoven

7 november 2013 om 20:40 • Aangepast 22 november 2020 om 02:57
nl
Rond de wedstrijd van PSV tegen Dinamo Zagreb heeft de politie donderdag 42 mensen opgepakt. Het gaat vooral om supporters van de Kroatische club zonder geldig wedstrijdkaartje. Er zijn geen ongeregeldheden geweest, zo meldt de politie. Het merendeel van de supporters is inmiddels weer vrijgelaten.
Profielfoto van
Geschreven door

In het centrum van Eindhoven was donderdag een noodverordening van kracht, omdat er signalen waren dat Kroatische hooligans de stad onveilig wilden komen maken.
In de stad was het donderdag vooral erg rustig. Er werd wat vuurwerk afgestoken, maar verder waren er geen ongeregeldheden. Rond zes uur 's avonds werd een deel van de Dinamo Zagreb-supporters onder ME-begeleiding naar het stadion gebracht. PSV won de Europa League-wedstrijd met 2-0. Ook na de wedstrijd stond ME paraat om de Kroaten uit het stadion te begeleiden.

Wachten op privacy instellingen...

Arrestaties op Airport en in centrumDonderdagochtend pakte de marechaussee vijftien mensen op op Eindhoven Airport. In de loop van donderdagmiddag en -avond werden in het centrum van Eindhoven nog verschillende supporters opgepakt. Zij hadden geen kaartje, een vals kaartje of konden geen identiteitsbewijs laten zien.
De politie gaat er niet vanuit dat de aangehouden supporters behoren tot de Bad Blue Boys, de gevreesde harde kern van de Dinamofans. De politie heeft van de Kroatische autoriteiten gehoord dat het afkondigen van de noodverordening veel hooligans heeft afgeschrikt.
Veel 'blauw' op straatVolgens verslaggever Jan Waalen waren er donderdagmiddag in het centrum van Eindhoven meer agenten op de been dan supporters van Dinamo Zagreb. "Er is veel blauw op straat, maar niet van de Bad Blue Boys", liet de verslaggever weten. Rond het Philips Stadion stonden de hele dag meerdere politiebusjes.
Agenten hielden steekproefsgewijs identiteitscontroles. Ook Kroatische supporters mét kaartjes werden voor de zekerheid gecontroleerd. "Dit is al de vierde keer", verzuchtte één van hen.
Rond het middaguur werden zelfs enkele spelers van Dinamo Zagreb door de politie 'aangehouden'. Ook de spelers, die in een hotel in het centrum van de stad logeren, moesten zich legitimeren.
NoodverordeningIn de noodverordening [PDF] staat dat supporters van Zagreb niet zonder kaartje in Eindhoven mogen verblijven of op Eindhoven Airport mogen landen. Ook de PSV-supporters hadden last van de verordening. Op de wedstrijddag waren er geen kaartjes meer te koop. PSV waarschuwde dat het doorverkopen van kaartjes aan Dinamo-supporters een stadionverbod oplevert. Verder gingen supporterswinkels eerder dicht, bleef de horeca dicht en vond buiten het stadion geen verkoop plaats van drank en eten.

Wachten op privacy instellingen...


Overtreders van de noodverordening riskeren een celstraf van maximaal drie maanden of een hoge geldboete. De noodverordening duurt van tot en met vrijdag en geldt voor de hele stad. Woensdagavond bleef het rustig in Eindhoven.
Bad Blue BoysDe harde kern van de Dinamo-supporters staat bekend onder de naam Bad Blue Boys. Het zijn ultrafanatieke supporters, die de hele wedstrijd schreeuwen, zingen en vuurwerk afsteken. Een deel staat bekend als zeer gewelddadig. Omroep Brabant zette een aantal rellen waarbij de Kroatische hooligans waren betrokken op een rijtje.
In Zagreb hebben 117 Dinamo-supporters, die niet bekend staan als relschoppers, een kaartje op naam gekocht voor de wedstrijd. De politie was bang dat er daarnaast nog zo'n tweehonderd Kroaten naar Eindhoven willen komen. Vorige maand werden nog 45 leden van de Bad Blue Boys opgepakt in Sofia, voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd tegen Ludogorets.

Wachten op privacy instellingen...

Bij de uitwedstrijd van PSV in Zagreb bleef het overigens rustig. Die Europa Leaguewedstrijd werd in een leeg stadion gespeeld, als straf voor eerdere racistische spreekkoren van Dinamofans.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.