Twee Belgische jongens melden zich na mishandeling Vestdijk Eindhoven, meer arrestaties verwacht

EINDHOVEN - Twee jongens uit de omgeving van het Belgische Turnhout van 15 en 17 jaar oud hebben zich dinsdagmorgen bij het politiebureau gemeld naar aanleiding van de zware mishandeling van een 22-jarige man uit de gemeente Oirschot. Zij hebben bekend bij de molestatie op de Vestdijk in Eindhoven betrokken te zijn geweest. Acht daders sloegen en schopten op 4 januari op de man in. De politie verwacht snel meer aanhoudingen.
Diverse mensen zeggen op Facebook dat de jongens deel uitmaakten van een groep van een Belgische voetbalvereniging. De politie heeft dit nog niet bevestigd.

Maandagavond besteedde het opsporingsprogramma Bureau Brabant aandacht aan de zaak. Aan de hand van beelden van beveiligingscamera's is te zien hoe de groep daders het slachtoffer tegen de grond sloeg, waarna ze hem één voor één natrapten. Uiteindelijk lieten ze de man bewusteloos op straat achter. Hij liep een zware hersenschudding en verwondingen aan de mond en kaak op.

Explosie op social media
De twee jongeren die zich nu bij de politie hebben gemeld, deden dat na de uitzending van Bureau Brabant en de explosie aan meldingen op social media die daarop volgde. De twee jongens kwamen samen met hun ouders naar het hoofdbureau van de politie in Eindhoven. Het is nog niet duidelijk welke rol de twee jongens precies hebben gespeeld bij de mishandeling. De Belgische politie weet wie de andere zes verdachten zijn. Dat zijn Belgische jongens, ook de omgeving van Turnhout. Zij zijn echter nog niet gearresteerd.

'Laffe daad'
Volgens de politie, die van een 'laffe daad' spreekt, was er geen duidelijke aanleiding voor de mishandeling. De betrokkenen zouden elkaar niet kennen. Volgens politiewoordvoerder Jordi Cebrian maakt het slachtoffer het 'wonder boven wonder' fysiek goed. De man is wel nog altijd zeer ontdaan over de aanval door de groep mannen.

De mishandeling vond al op 4 januari plaats, maar toch kwam de politie pas maandagavond tijdens de uitzending van Bureau Brabant naar buiten met de informatie. "We hebben niet stilgezeten", aldus Cebrian. "Eigen onderzoek heeft niet tot de daders geleid. Daarom hebben we besloten de beelden via het opsporingsprogramma van Omroep Brabant te tonen."

Geschokte reacties
De zware mishandeling zorgde voor geschokte reacties op internet. De beelden zijn meer dan 8000 keer gedeeld via social media zoals Twitter en Facebook. Op YouTube is het filmpje tot nu toe ruim 43.000 keer bekeken

De politie heeft de beelden inmiddels van zijn site verwijderd. Het zal de beelden opnieuw tonen als de overige zes verdachten niet worden gevonden.
Meer over dit onderwerp:
mishandeling eindhoven vestdijk bureau brabant