Laura Jansen en Joris Linssen krijgen duizenden euro's subsidie voor optredens in buitenland

11 november 2013 om 07:25
Succesvolle Brabantse artiesten zoals Laura Jansen uit Breda en Joris Linssen uit Eindhoven krijgen duizenden euro's subsidie voor optredens in het buitenland. Dat schrijft het Algemeen Dagblad maandag. Singer-songwriter Laura Jansen kreeg 7.500 euro subsidie voor haar optredens in China en Joris Linssen kreeg met zijn band Caramba 4.000 euro voor concerten in Mexico.
Geschreven door

De krant heeft een overzicht in handen van het Fonds Podiumkunsten, waarop alle bedragen vermeld staan. In totaal betaalde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dit jaar 800.000 euro, schrijft de krant.
VVD'er Arno Rutte is verbijsterd over de lijst. Hij vindt het idioot dat de overheid de reiskosten van artiesten betaalt die al succesvol zijn en zelf genoeg geld verdienen.
Subsidie nodigIn de krant staan de reacties van een aantal artiesten die gebruik maakten van de subsidiepot, zoals Caro Emerald. Haar producer heeft laten weten dat de subsidie wel nodig is. Hij zei dat het vreselijk veel geld kost om jezelf in het buitenland te promoten.
Verder zegt hij dat succes in het buitenland belangrijk is voor de Nederlandse muziek en dus ook voor de Nederlandse economie.
Discussie Tweede Kamer"De Beatles zijn ook niet gesubsidiëerd doorgebroken", zei VVD'er Arno Rutte. Vera Bergkamp (D66) bracht hier tegenin dat 99 procent van de artiesten die met geld van de overheid de grens overgaan, jonge, onbekende artiesten zijn die de reissubsidie goed kunnen gebruiken.
Norbert Klein (50PLUS) stelde dat ook bands die in Nederland succesvol zijn nog wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken om in het buitenland door te breken. "Het is wel zo dat de grote namen in het buitenland de ambassadeurs zijn voor de minder bekenden", zegt een woordvoerster van het Fonds Podiumkunsten.
'Guus Meeuwis kan veel duurder'De VVD vindt ook dat een optreden in een theater van bijvoorbeeld Guus Meeuwis te goedkoop is. Door subsidies kost dit 30 euro, terwijl een optreden van Guus Meeuwis in het PSV-stadion meer dan het dubbele kost. "Comfortabel in een klein gezelschap naar Guus luisteren kan gemakkelijk 100 euro kosten."
Volgens Rutte zit de zaal dan ook vol omdat het publiek ook grif betaalt voor bijvoorbeeld Bruce Springsteen of de musical Soldaat van Oranje.

Wachten op privacy instellingen...