Brabanders goed op Dutch open darts, Andy Fordham uitgeschakeld

VELDHOVEN - Tilburger Benito van de Pas, Willy van de Wiel uit Rijen en Frans Harmsen uit Putte hebben zich geplaatst voor de finaledag van het Dutch open darts in Veldhoven. Ze overleefden zaterdag alledrie de eerste vier ronden.
Publiekstrekker Andy Fordham, die in Veldhoven na een lange ziekteperiode zijn rentree maakte in het WDF-circuit, werd uitgeschakeld. 'The Viking' sneuvelde in de vierde ronde. Hij moest zijn meerdere moest erkennen in Derek Cunningham.

Fordham was het toernooi nog goed begonnen. Na een vrijloting in de eerste ronde zette hij Liempdenaar Tommy Legius en Nigel Lloyd met 3-1 opzij. Maar Cunningham was met dezelfde cijfers een maatje te groot. "Ach, het zou een mirakel zijn geweest als ik dit toernooi had kunnen winnen", vertelde Fordham aan Omroep Brabant. "Met mijn gezondheid gaat het nog niet echt goed. Ik ben erg snel moe. Maar het gaat steeds beter."

Liters vocht en hartaanval
Fordham won in 2004 Lakeside, het officieuze WK van de bond BDO. Maar ik 2007 ging het helemaal mis met de Engelse kolos. Hij bezweek bijna voor zijn partij tegen Simon Whitlock. Hij moest met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen, waar liters vocht achter zijn longen vandaan gehaald moest worden. Niet lang daarna kreeg Fordham een hartaanval, maar hij herstelde. Maar darten op niveau lukte hem daarna niet meer.

Levertransplantatie
"Het was mijn eigen fout", geeft de jarige Viking toe aan Omroep Brabant. "Door mijn vele drinken is mijn lever er slecht aan toe. Ik moet een transplantatie ondergaan. Wanneer weet ik nog niet. Maar gelukkig heb ik een goede familie en vrienden achter me staan. Dat is de reden dat ik terug ben gekomen."