Slachtoffer schaakgeweld Berkel-Enschot: 'Niet verwacht aan schaken hersenschudding over te houden'

BERKEL-ENSCHOT - Een 35-jarige man uit Eindhoven heeft zaterdagmiddag in Berkel Enschot een hersenschudding overgehouden aan een schaakpartij. Zijn 27-jarige tegenstander uit Tilburg sloeg hem vermoedelijk met een glas tegen het hoofd na onenigheid over de wedstrijd.
Het slachtoffer, Jasper genaamd, ging naar de huisartsenpost. Tegen Omroep Brabant zegt hij dat hij een hersenschudding opliep. Verder heeft hij wat blauwe plekken en een bult op zijn hoofd. "Ik heb wat pijnstillers gekregen en moet rust houden van de dokter", aldus Jasper. Hij is verbaasd dat de vechtpartij heeft kunnen gebeuren. "Het is een denksport, dan verwacht je niet dat je er een hersenschudding aan overhoudt."

Disciplinaire maatregelen
Ad Bruijns, voorzitter van de Noord Brabantse Schaak Bond, zegt volgende week te gaan overleggen over eventuele disciplinaire maatregelen tegen de dader. Hij zegt verder dat het zeer zeldzaam is dat er geweld gebruikt wordt tijdens schaakpartijen. Ook disciplinaire maatregelen komen bijna niet voor. "De laatste keer dat er een maatregel is opgelegd, is ook niet voor geweld geweest maar voor valsspelen", aldus Bruijns.

Het Brabants Dagblad schrijft maandag dat de man onlangs op een clubavond ook al eens de fout is gegaan. Hij werd toen voor korte tijd geschorst.

De 27-jarige dader van het schaakgeweld zaterdagmiddag in Berkel-Enschot zou een lichte verstandelijke beperking hebben.

Onsportief gedrag
De mannen kregen ruzie tijdens hun partij op een schaaktoernooi in Berkel-Enschot. De dader betichtte het slachtoffer van onsportief gedrag tijdens de partij. De wedstrijdleider oordeelde dat de partij gewoon verder moest gaan.

Net na de partij die dus door de man uit Eindhoven werd gewonnen, flipte zijn tegenstander.