'Parma-conferentie' dreigt op niets uit te lopen, gedeputeerde grijpt in

SINT-MICHIELSGESTEL - Gedeputeerde Yves de Boer heeft woensdag moeten ingrijpen omdat een conferentie over de toekomst van de veehouderij in Brabant door oude tegenstellingen al binnen een dag dreigde te mislukken. Boerenorganisatie ZLTO vroeg zich hardop af of het nog wel zin heeft om verder te praten als tegenstanders zich blijven verzetten tegen grotere stallen.
Boerenvoorman Hans Huijbers (ZLTO) vroeg zich af of de conferentie nog wel zin had, omdat directeur Jan Baan van natuurorganisatie het Brabants Landschap de oude afspraken over de maximumgrootte van stallen (1,5 hectare) heilig verklaarde. De gedeputeerde zette de kemphanen bij elkaar voor een goed gesprek en na afloop was er geen reden meer om te stoppen, aldus Huijbers. "Er is volstrekt geen sprake van een impasse", zei hij. In uitzonderingsgevallen wil het Brabants Landschap wel meedenken aan oplossingen, zei Baan na afloop.

Op de conferentie in Sint-Michielsgestel proberen boeren, burgers, gezondheidsexperts, gemeenten en milieuorganisaties het eens te worden over ontwikkelingen op het Brabantse platteland. Leden van Provinciale Staten die de conferentie bijwonen zijn bijzonder somber over het verloop en over het nut.

Punten verdienen voor uitbreiding
Als het aan de provincie ligt, moeten boeren extra inspanningen leveren (punten verdienen) om hun stal nog te mogen uitbreiden of meer dieren te gaan houden. Maar over de zogenoemde maatlat of zorgvuldigheidsscore bestaat nog niet veel enthousiasme. Critici zeggen dat het puntensysteem geen rekening houdt met de grootste zorg op het platteland: dierenziekten en de volksgezondheid. Boeren vrezen te veel geneuzel en hogere prijzen, zei de Oirschotse varkenshouder Bert Rijnen. De maatlat zorgt niet voor extra waarde van het vlees in het schap, waarschuwde hij.
Gedeputeerde Yves de Boer beloofde dat de algemene afspraak over de grootte van de stallen blijft bestaan en dat bedrijven alleen bij wijze van uitzondering groter mogen worden. Over het resultaat van de conferentie
wil hij nog niet speculeren.

Conferentie veelbesproken
De conferentie is veelbesproken omdat deze eerst gehouden zou worden in het Italiaanse Parma. Deze reis werd echter afgelast na weerstand in zowel Provinciale Staten als de Tweede Kamer. Politici noemden de reis een 'snoepreisje' en vonden het niet verantwoord in deze crisistijd. De provincie week daarom uit naar Sint-Michielsgestel, op een steenworp afstand van het provinciehuis. De conferentie duurt tot en met donderdag.