Knuffeldetective uit Vlijmen 'spoort' verloren knuffels op (of haalt ze uit haar verzameling)
Het begon zo'n achttien jaar geleden toen ze op zoek ging naar een knuffelbeer voor het zoontje van een vriendin uit Drunen. "Het beertje in de wasmachine doen was een drama, het versleet snel."
Van Riemsdijk ging als een echte knuffeldetective speuren. "Ik ben toen gericht gaan zoeken en kwam uiteindelijk via de computer uit bij een verkooppunt van dezelfde beren. Ik heb er meteen drie gekocht, die vriendin was heel blij", aldus Lieneke van Riemsdijk.
Grote voorraadToen ging het balletje rollen. "Ik struin rommelmarkten af en blijf altijd maar kopen. Sommige winkels ruimen hun magazijn op en dan kan ik partijen opkopen", vertelt Van Riemsdijk over het ontstaan van de grote voorraad knuffels.
Ze bewaart ze op haar zolder in Vlijmen en in twee magazijnen. Als de knuffel die gezocht wordt er niet tussenzit, zoekt ze verder op internet.
VerbazingEen site om contact met zoekenden te onderhouden heeft ze niet. "Dat kost veel te veel tijd. Ik werk vooral via Marktplaats en ook kennen veel mensen mij van mond-tot-mondreclame", legt de knuffelverzamelaar uit.
"Als ik mensen op straat met een buggy tegenkom, vraag ik vaak of de ouders al een tweede knuffel hebben voor hun kind. Vaak krijg ik dan te horen dat die niet meer te krijgen is. Ik verbaas ze dan door de vertellen dat ik die nog wel heb liggen."
AandenkenDe meeste knuffels die Van Riemsdijk levert zijn reserveknuffels. "Vaak krijgen kinderen met gescheiden ouders twee dezelfde knuffels. De ouders vinden het fijn dat er niet heen en weer geleurd hoeft te worden met de knuffel."
Ook zijn er nog emotionelere gevallen. "Soms zijn het ook ernstige verhalen die ik te horen krijg. Knuffels worden soms meebegraven bij overleden kinderen. Later hebben de ouders spijt dat ze geen aandenken meer hebben. Ik bezorg ze dan zo'n zelfde knuffel."
'Leed voor later'Van Riemsdijk doet dit om voor de kinderen 'leed voor later' te voorkomen: "In deze maatschappij moeten kinderen snel groot worden. Een knuffel zorgt dan voor geborgenheid. Een stukje van thuis op bijvoorbeeld het kinderdagverblijf."
Men moet voor de knuffels wel betalen. "Marktplaats werkt volgens het principe: eerst betalen dan leveren. Toch houd ik me daar niet altijd aan. Ik ben blij als ik een kind gelukkig kan maken. Sommige mensen mogen zelfs tien euro op afbetaling betalen."
Als je zelf Lieneke wil inschakelen kan dat door een e-mail te sturen naar: [email protected]