Video

'Bredaas bedrijf Nemijtek schakel in Europees paardenvleesschandaal'

13 februari 2013 om 14:13
nl
Het bedrijf Nemijtek in Breda is een van de schakels in het Europese netwerk dat paardenvlees verkocht als rundvlees. Dat melden journalisten van Sky News in Engeland en van de Engelse krant Mirror.
Geschreven door

Rundvlees levert een veelvoud van het goedkopere paardenvlees op. Paardenvlees is duidelijk te onderscheiden van rundvlees, het is donkerder en het vet is geel in plaats van wit.
Draap TradingHet bedrijf Draap Trading zou zestig ton paardenvlees in Roemenië hebben gekocht en dat vlees zou zijn opgeslagen in een koelcel van het Bredase bedrijf Nemijtek. Eigenaar van Draap Trading is de Bredase ondernemer Jan Fasen. Hij is eerder veroordeeld, omdat hij paardenvlees heeft verhandeld als halal rundvlees. Hij kreeg vorig jaar negen maanden cel hiervoor. Draap Trading Limited bestaat nog steeds en is gevestigd op Cyprus.
Vanuit het bedrijf Nemijtek zou het vlees via Luxemburg en Frankrijk in Engeland op de markt zijn gekomen. Waar het paardenvlees omgelabeld is tot rundvlees is onduidelijk. Engelse journalisten reizen woensdag naar alle betrokken locaties in Europa om na te gaan waar de labels zijn veranderd.
'Hier staat paardenvlees'Plantmanager Jeffrey Grootenboer van het bedrijf liet weten dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdagmiddag een controle uitvoert bij Nemijtek. Grootenboer zei dat het diepvriesoverslagbedrijf de huidige voorraad niet laat vertekken. Hij benadrukt dat er op zijn bedrijf geen vlees wordt verwerkt. "Er valt hier niets te onderzoeken. Hier staat paardenvlees, maar dat staat ook op het etiket.'' Vleesopslag is voor Nemijtek bijzaak, legde Grootenboer uit. In totaal staan bij het bedrijf 30.000 pallets diepvriesgoederen zoals fruit en groente opgeslagen.
Roemenen boos"De twee Roemeense slachterijen reageren heel boos", zegt Sky News-journalist Robert Nisbet. "Ze ontkennen in alle toonaarden dat het vlees in Roemenie is omgelabeld, de Roemenen hebben het gewoon als paardenvlees verkocht." Voor Nisbet is het nog onduidelijk waar het vlees is omgelabeld naar rundvlees. Woensdagmiddag is er een Europese top over de kwestie. De Europese regels zijn al streng en zullen niet worden aangepast. Er zal waarschijnlijk wel strakker worden gehandhaafd.
Vorig jaar is handelaar Jan Fasen veroordeeld, omdat hij gekocht paardenvlees verhandelde als rundvlees. Het vlees werd toen ook opgeslagen in een Bredaas bedrijf. Dat bedrijf heet Windmeijer Meat Trading BV en dat bedrijf is gevestigd op hetzelfde adres als Nemijtek. De Oosterhoutse vleeshandelaar Hans W. van het bedrijf WIndmeijer Meat Trading BV kreeg destijds een werkstraf voor medeplichtigheid. De advocaat die destijds de handelaar Jan Fasen bijstond, was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.
Onderzoek NVWADe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is momenteel bezig met een onderzoek naar het paardenvleesschandaal en is in gesprek met een of meerdere bedrijven. Volgens Engelse kranten zou er in ieder geval een onderzoek lopen naar het bedrijf Draap Trading van Jan Fasen, maar dat wil de NVWA niet bevestigen.
Een woordvoerder verwacht dat het onderzoek volgende week wordt afgerond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.