Video

Tilburgse winkels open ondanks verbod

17 februari 2013 om 17:07
nl
Tientallen winkels in Tilburg hebben zondag hun deuren geopend, hoewel de rechter onlangs de onbeperkte koopzondagen in de stad verbood. Veel ondernemers trekken zich daar vooralsnog niets van aan. Zolang de gemeente geen nieuwe regels stelt, blijven ze iedere zondag opengaan.
Geschreven door

Consumenten wisten het centrum van de stad zondagmiddag goed te vinden. In de Heuvelstraat, de belangrijkste winkelstraat, had het winkelend publiek volop keuze. Bij een aantal kleine zaken, maar vooral bij filialen van grote ketens als V&D, Hema, Blokker en Kruidvat stond de deur open.
Winkels drukbezochtOok aan het Pieter Vreedeplein was niets van de rechterlijke uitspraak te merken. "Het is een beetje rebels'', gaf voorzitter van de lokale winkeliersvereniging Harry Broers toe. "Maar wij hebben ook onze verplichtingen als werkgever. Ik heb personeel ingehuurd en jaarcontracten opgesteld'', aldus de eigenaar van speelgoedwinkel Intertoys.  
Een groep kleine winkeliers die de onbeperkte koopzondagen oneerlijke concurrentie noemen, won onlangs een rechtszaak van de gemeente. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) verwees de regelgeving naar de prullenbak, omdat Tilburg niet toeristisch genoeg is voor onbeperkte koopzondagen.
Kansen Jeroen Fiers is eigenaar van kledingwinkel Superfly in Tilburg. Hij snapt niets van de houding van de kleine winkeliers die tegen verruiming zijn van de koopzondagen. "Iedere kans moet je aangrijpen. En zij willen de kans niet aangrijpen. Het internet is ook 24 uur per dag open. Moet dat dan ook  dicht op zondag? Omdat zij niet willen werken?",  zegt Fiers.
Voor de Tilburger is de zondag juist een van de betere omzetdagen. Hij vindt het niet terecht dat andere winkeliers voor hem bepalen wanneer hij open of dicht moet. Fiers is dan ook blij dat er over paar maanden een landelijk beleid komt dat de gemeenten meer vrijheid geeft om zelf te bepalen wanneer zij een koopzondag houden.
Uitspraak wordt niet gehandhaafdVerantwoordelijk wethouder Erik de Ridder liet na de uitspraak echter weten 'niet actief te zullen handhaven'. Dat is niet hetzelfde als gedogen, stelt zijn woordvoerder: "We bedoelen dat we niet zelf 200 handhavers de stad in gaan sturen. Klachten of handhavingsverzoeken zullen wij gewoon in behandeling nemen.'' Dergelijke verzoeken zullen er zeker komen. De Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling, die de zaak van de gemeente won, inventariseert nu welke winkels toch opengaan."
Zaken die in overtreding zijn, krijgen eerst een waarschuwing. Het innen van een dwangsom wordt pas na minstens vijf tot zes weken mogelijk. Tegen die tijd hoopt de wethouder echter al een nieuwe verordening te hebben. Hoe die er precies uit komt te zien, is nog onbekend. Zijn woordvoerder houdt zelfs de mogelijkheid open om met andere argumenten tóch onbeperkte koopzondagen toe te staan.
De Eerste Kamer bespreekt in maart een wetswijziging. Als de Senaat akkoord gaat, krijgen gemeenten de vrijheid om koopzondagen toe te staan of juist te verbieden.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.