Corporaties voelen de pijn: 65 miljoen euro uit Brabant voor sanering Vestia en WSG

13 november 2013 om 15:44
nl
Het financiële wanbeleid van de Geertruidenbergse woningcorporatie WSG en het Rotterdamse Vestia wordt deze week voor het eerst pas echt gevoeld in Brabant. Vier weken geleden kregen de overige corporaties in Nederland de rekening voor de reddingsoperatie gepresenteerd. Voor vrijdag moet vanuit de 56 overige corporaties zo'n 65 miljoen euro zijn overgemaakt naar het zogeheten saneringsfonds.
Geschreven door

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl in Eindhoven neemt het hoogste bedrag voor zijn rekening. De Eindhovense corporatie moet liefst 6,6 miljoen euro bijdragen aan het fonds, nummer twee WonenBreburg ongeveer een miljoen minder. De Vughtse stichting Charlotte Elisabeth van Beuningen kreeg als kleinste corporatie ook de kleinste rekening: zo'n 32.000 euro.
Randstad betaalt het meestSWS.Hhvl is de grootste betaler buiten de Randstad, waar de meeste echt grote corporaties zitten. De complete top twaalf van grote betalers zitten allemaal in Noord- of Zuid-Holland en Utrecht. Noord-Holland draagt dit jaar zo'n 112 miljoen bij, Zuid-Holland zo'n 106 miljoen.
In totaal storten de honderden corporaties in Nederland deze week ongeveer 508 miljoen euro in het saneringsfonds. Maar alleen al de redding van Vestia kostte zo'n tweehonderd miljoen euro meer dan dat. Voor de komende jaren kunnen de bestuurders van de woonstichtingen dus vergelijkbare rekeningen verwachten. De bedragen liggen nog niet vast, maar het Centraal Fonds Volkshuisvesting schat dat met de 508 miljoen nog niet eens eenderde van het benodigde geld binnen is voor het fonds.
Dat werd enkele maanden geleden maar eens opnieuw duidelijk toen de nieuwe WSG-topvrouw Liesbeth van Beek bekend maakte dat de corporatie, ondanks de 108 miljoen die tot nu toe in de redding werd gestoken, nog steeds ziek is. En dan is de ellende bij het Rotterdamse Vestia bovendien nog vele malen groter dan in Geertruidenberg.
Huur omhoog en minder onderhoudDe saneringsheffingen komen nog eens bovenop de door het Rijk opgelegde verhuurdersheffing, die in het leven is geroepen om de schatkist te spekken. Deze twee miljoenenheffingen zijn de oorzaak dat corporaties er niet aan ontkomen de huren te verhogen, soms zo goed als compleet te stoppen met nieuwbouw, en het onderhoud op een laag pitje te zetten.
De hoogte van de saneringsheffing is gebaseerd op het aantal huizen dat elke corporatie beheert en komt voor dit jaar neer op 225 euro per huis. In principe voelen alle huurders dit financiële noodweer dus even hard, maar de keuzes die corporaties maken kunnen verschillen: een woningbouwvereniging die (vooral) bezuinigt op nieuwbouw, doet zijn huurders minder pijn dan met een huurverhoging. Wie op de wachtlijst staat, heeft juist meer last van het stoppen met nieuwbouw.
Saneringsheffing: Top 5 Brabantse betalers SWS.Hhvl, Eindhoven: 6,6 miljoen euroWonenBreburg, Tilburg: 5,6 miljoen AlleeWonen, Roosendaal: 3,8 miljoen Stadlander, Bergen op Zoom: 3,4 miljoen BrabantWonen, Oss: 3,2 miljoen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.