Brabantse energiecoöperaties verenigen zich

SCHIJNDEL/DONGEN - Vijf lokale energiecoöperaties verenigen zich in één groot samenwerkingsverband. Ze gaan samenwerken onder de naam Verenigde Energiecoöperaties Noord-Brabant.
Doel van de samenwerking is een sterkere onderhandelingspositie te krijgen in gesprekken met gemeentes en bedrijven. Zo willen de lokale coöperaties zelf in windenergie gaan doen. De samenwerking brengt het plaatsen van eigen windmolens een stuk dichterbij.

Energie opwekken en leveren
Op termijn hebben de coöperaties plannen energieleverancier worden. Ze willen zowel zelf energie gaan opwekken als gezamenlijk inkopen bij andere leveranciers.

De coöperaties die zich nu verenigen zijn die in Dongen, Boxtel, Udenhout, Bernheze en Moerdijk. Daarnaast is er een groot aantal in oprichting, ondermeer in Uden, Tilburg-De Reeshof, Vught, Oirschot en Son. De nieuwste loot aan de stam is een energiecoöperatie in Schijndel, waarvoor de plannen deze week gepresenteerd werden.

Middel om crisis te bestrijden
De samenwerking moet ook leiden tot het verder overdragen en uitwisselen van kennis tussen de lokale coöperaties onderling. Dat zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot het bouwen van energiezuinige woningen.

Volgens Martijn Messing, een van de initiatiefnemers, maakt de crisis mensen innovatief en is de coöperatie een middel om uit de crisis te komen.
Meer over dit onderwerp:
energie cooperatie windmolen