Video

Twee verdachten van mishandeling op Vestdijk Eindhoven onder voorwaarden vrij

26 februari 2013 om 15:41
nl
Twee verdachten (15 en 17) uit België die zich ruim een maand geleden meldden bij de Nederlandse politie voor de geruchtmakende mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven, zijn dinsdagmiddag voorwaardelijk vrijgelaten. Dat meldt de rechtbank in Den Bosch.
Geschreven door

De jongens van 15 en 17 jaar oud moeten zich houden aan een lange reeks strenge voorwaarden. Volgens advocaat Peter van de Laar kun je een minderjarige niet onbeperkt in voorarrest blijven houden. "Mijn cliënt komt vrij, maar hij krijgt wel een gebiedsverbod voor Eindhoven. Ook moet hij beschikbaar blijven voor verder onderzoek, en moet hij zich in het weekend een paar keer melden bij jeugzorg."
Andere schoolDe 17-jarige Tom K. moet ook naar een andere school, ver van de omgeving waar hij woont. "Hij is nu een publiek figuur, en op deze manier is de kans kleiner dat hij wordt herkend", vertelt Van de Laar.
Geen contact met andere verdachtenDe verdachten mogen volgens de rechtbank ook geen contact hebben met andere verdachten. Justitie had gevraagd om verlenging van het voorarrest maar legt zich neer bij de beslissing van de kinderrechter, aldus een woordvoerster.
De vrijlating hangt samen met de ontwikkelingen in België, waar vijf andere verdachten uit Turnhout zich nog altijd verzetten tegen hun uitlevering naar Nederland. Dinsdag werd bekend dat de beslissing over mogelijke uitlevering opnieuw een maand lang is uitgesteld.
Aangevallen in jeugdinrichtingVolgen advocaat Van de Laar is de 17-jarige jongen opgelucht dat hij naar huis mag. "De vijf weken dat hij vastzat in een jeugdinrichting, heeft hij als verschrikkelijk ervaren. Hij kwam terecht in een milieu dat hij niet kende, en is er zelfs aangevallen. Als buitenbeentje kon hij zich daar moeilijk weren."
Van de Laar vindt de voorlopige vrijlating terecht. "In België lopen de andere jongens gewoon vrij rond, terwijl sommigen van hen een veel grotere rol hebben gespeeld bij de mishandeling. Op een gegeven moment is het genoeg geweest."
Beelden zware mishandelingBureau Brabant toonde in januari beelden van de daders van de zware mishandeling in Eindhoven. Een 22-jarige man uit Oirschot werd op 4 januari aan de Vestdijk in elkaar geschopt en geslagen. De acht jonge daders lieten hem daarna bewusteloos achter op straat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.