Video

Onderzoekers: 'Politie en justitie logen over Bredase zedenzaak'

27 februari 2013 om 07:18
nl
Politie en het Openbaar Ministerie hebben gelogen in een Bredase zedenzaak, waarin een man door zijn ex-vrouw valselijk werd beschuldigd van seksueel misbruik.
Geschreven door

Drie rechtspsychologen van de Universiteit van Maastricht hebben het dossier bekeken en trekken deze conclusie. Het onderzoek komt woensdagavond uitgebreid aan bod in het EO-programma De Vijfde Dag. Het slachtoffer vertelt dan ook over de gevolgen van een valse aangifte. 
De rechtbank sprak de man in 2009 vrij van de aantijgingen waarvan enkele jaren daarvoor aangifte was gedaan. In het rapport trekken de onderzoekers de conclusie dat een rechterlijke dwaling alleen maar is voorkomen door oplettende rechters en een goede advocaat.
Verkeerde uitwerking proces-verbaalOok al werd de man vrijgesproken, de leugens hebben vergaande gevolgen gehad voor zijn leven. Zo is hij het contact met zijn kinderen kwijtgeraakt, hij liep een baan mis en werkt nu in het buitenland. Op verzoek van de verdachte hebben rechtspsychologen het werk van politie en de officier van justitie tegen het licht gehouden.
De onderzoekers ontdekten onder meer dat gesprekken uit hun amateurseksfilmpjes, die dienden als bewijsmateriaal tegen de verdachte, verkeerd waren uitgewerkt in een proces-verbaal. Hierdoor leek het alsof er sprake was van dwang in de slaapkamer. Agenten hebben gezegd dat de verdachte tijdens een verhoord wilde bekennen maar dat hij zich op het laatste moment terugtrok, later bleek dat niet te kloppen. Hij heeft nooit gezegd dat hij wilde bekennen.
Alarmbellen Volgens rechtspsycholoog Peter van Koppen hadden de alarmbellen bij de politie moeten afgaan, omdat de vrouw eerder al een andere valse aangifte van misbruik zou hebben gedaan. 'Niettemin leidde dat niet tot verhoogde waakzaamheid of een kritischere houding bij de politie', schrijft de rechtspsycholoog.
Zo beweerde de ex van de verdachte dat ze de kinderen zo snel mogelijk uit huis wilde halen omdat ze bang was dat hij een moordenaar was. Maar zodra agenten navraag deden bij de woningbouwvereniging om de zaak te kunnen versnellen, bleek dat de vrouw nog helemaal geen andere woning had aangevraagd.
LeugensVan Koppen zegt in de uitzending woensdagavond dat 'er een moment is gekomen waar men is gaan liegen, namelijk over het feit dat de verdachte een bekentenis zou hebben afgelegd terwijl dit niet het geval is. De bekentenis komt niet overeen met wat de rechtbank op de tapes hoort.' Na de uitspraak zouden die opnames zijn vernietigd. "Daar moet u maar de conclusie uittrekken die u wilt", stelt Van Koppen.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.