Justitie over zedenzaak Breda: 'Fouten gemaakt, maar politie en justitie hebben niet gelogen'

28 februari 2013 om 09:47
nl
Politie en justitie zaten 'in een tunnel' en hebben zich 'veel te veel gefocust op het verhaal van het slachtoffer'. Maar ze hebben niet bewust feiten verdraaid om tot een veroordeling te komen. Dat zegt persofficier John Remmerswaal van het OM in Breda over een Bredase zedenzaak, waarin een man door zijn ex-vrouw valselijk werd beschuldigd van seksueel misbruik.
Geschreven door

Drie rechtspsychologen van de Universiteit van Maastricht onderzochten het dossier van de zaak en kwamen tot de conclusie dat politie en justitie hebben gelogen. Maar het Openbaar Ministerie ontkent dat dus.
'Fouten gemaakt, maar niet bewust gelogen'"Er zijn fouten gemaakt, dat hebben we erkend. Dat is onbegrijpelijk en heel ernstig. Maar er is niet bewust gelogen", zegt Remmerswaal.
De verdachte, we noemen hem Frans, werd 3,5 jaar lang verdacht van het mishandelen en verkrachten van zijn ex-vrouw. Ten onrechte, zo bleek in 2009. Wel mag hij nog steeds zijn kinderen niet zien.
Verklaringen verkeerd uitgewerktDe onderzoekers ontdekten onder meer dat gesprekken uit hun amateurseksfilmpjes, die dienden als bewijsmateriaal tegen de verdachte, verkeerd waren uitgewerkt in een proces-verbaal. Agenten zeiden ook dat de verdachte tijdens een verhoor wilde bekennen maar zich op het laatste moment terugtrok, maar ook dat bleek niet te kloppen. 
"Er is geprobeerd om elementen in verklaringen te vinden die kloppen bij de aangifte. Dat daar een verkeerde interpretatie is geweest en dat er beter naar de banden van de verhoren geluisterd had moeten worden, geloof ik zonder meer. Maar concluderen dat er spraken is van liegen of opzet, dat gaat te ver", vindt justitie.
Opnames vernietigdDe opnames van verhoren zijn inmiddels vernietigd. Volgens de onderzoekers blijkt daaruit dat er is gelogen, maar volgens Remmerswaal is het vernietigen van de banden gegaan volgens de gebruikelijke procedure. "Het is overigens niet zo dat die banden helemaal verkeerd zijn uitgewerkt, maar het had veel beter gekund."
De verdachte, we noemen hem Frans, wil genoegdoening van justitie. "Er zijn procedures voor een schadevergoeding. Maar hij wil ook een boel andere dingen: dat de officier van justitie, politie en zijn ex-vrouw worden vervolgd", vertelt de persofficier. Volgens justitie heeft zijn ex echter geen valse aangifte gedaan en zijn de fouten van politie en de officier van justitie niet zwaar genoeg om ze te vervolgen.
Procedures veranderdAl met al blijft het een erg vervelende zaak, zowel voor de verdachte als voor justitie. "Het is buitengewoon pijnlijk", vindt Remmerswaal. "Ik zal niet zeggen dat het nooit meer zal gebeuren, maar de procedures zijn inmiddels aangepast om te zorgen dat we niet meer in deze tunnel belanden."
'Blij met excusses, maar het is niet genoeg'De advocaat van Frans, Bart Swier, is blij met de openlijke excusses van justitie. Hij vindt het wel onbegrijpelijk dat justitie blijft volhouden dat de officier van justitie in de zaak niet zou hebben gelogen. Volgens Swier is de uitspraak van  de rechtbank daarover glashelder.
Er loopt een schadevergoedingsprocedure bij de rechtbank in Breda, maar Swier hoopt dat justitie daar niet op wacht en zelf contact opneemt met Frans om tot een vergelijk te komen. Frans heeft ook een klacht ingediend bij de nationale ombudsman. Die zal daar vermoedelijk begin april een uitspraak over doen, denkt de advocaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.