Eindhoven de gekste? Den Bosch de crimineelste!

28 februari 2013 om 14:15
nl
Witteboordencriminaliteit, maar ook vernielingen, brandstichtingen, inbraken en straatgeweld: Den Bosch is onbetwist de stad waar het meeste schorem van onze provincie woont. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie en het CBS, die alle verdachten van misdrijven rangschikten naar hun woonplaats. Den Bosch staat in onze provincie op één. Met afstand.
Geschreven door

Vergeleken met de rest van het land valt het gelukkig nog wel mee: op de landelijke ranglijst gaan nog zeventien andere gemeentes Den Bosch voor, maar binnen de provinciegrenzen bevindt de stad zich op eenzame hoogte.
1 op de 68 Bosschenaren aangehouden In 2011 werden ruim 1800 Bosschenaren aangehouden op verdenking van een of meerdere misdrijven. Dat komt neer op 1 op elke 68 Bosschenaren ofwel bijna anderhalf procent van de bevolking. Ter vergelijking: In heel Nederland is dat 1,1 procent, in Brabant 0,98 procent en in het klaarblijkelijk lieflijke Hilvarenbeek slechts 0,39 procent. En ook al zijn deze scores vanzelfsprekend overal marginaal - zelfs in een ergste roversnest zijn meer mensen niét crimineel dan wel - : de verschillen zijn dus enorm.
Criminaliteit wordt in dit onderzoek onderverdeeld in vijf categorieën en in drie van de vijf is Den Bosch de trieste koploper: 'vermogensdelicten', 'openbare orde en vernielingen' en 'geweldsmisdrijven'. Achter deze nogal ambtelijk klinkende categorieën gaan keiharde zaken schuil als inbraken, mishandelingen, moord, doodslag en brandstichtingen.
Bekijk hier hoeveel verdachten er in jouw gemeente wonen van... ...vermogensmisdrijven...vernieling en openbare orde-misdrijven...geweldsmisdrijven...verkeersmisdrijven...drugsmisdrijven...alle misdrijven
Waalwijk en Bergen op ZoomLaten we het nog een beetje positief eindigen voor de Bosschenaren: wat betreft drugs- en verkeersmisdrijven vallen ze nog best mee. In die rijtjes komt de provinciehoofdstad niet voor in de Brabantse top 5. Die al net zo bedenkelijke kopposities zijn voorbehouden aan Waalwijk (verkeer) en Bergen op Zoom (drugs).
Bovendien gaat het ook in Den Bosch wel de goede kant op: Weliswaar is het aantal van 1800 aangehouden Bosschenaren niet mals, twee jaar daarvoor waren dat er nog 2000.
Niet Eindhoven?Misschien opvallend is dat Eindhoven niet bovenaan staat. Eindhoven scoort namelijk steevast hoog in de misdaadmeter van het AD, maar daarvoor worden andere criteria gebruikt. Deze cijfers gaan overigens ook niet over de hoeveelheid criminaliteit in een stad, maar over het aantal criminelen dat er woont.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.