Video

Jongeren veroordelen extreem uitgaansgeweld

2 maart 2013 om 19:41
nl
De Nederlandse media stonden de afgelopen weken bol van nieuws over de twee gefilmde mishandelingen in het uitgaansleven. In Eindhoven en in Oosterhout werden twee jongens bruut mishandeld om niks. Wat zit er achter en hoe is dergelijk geweld in de toekomst te voorkomen?
Geschreven door

Omroep Brabant ging in gesprek met een aantal jongeren en met een medewerker van Bureau Halt die trainingen geeft aan jongeren die zelf in groepsverband over de streep zijn gegaan.
'Niet menselijk'"Schandalig en laf." Dat vindt Gregory, leerling van de opleiding Welzijn van ROC Tilburg over de mishandelingen. Hij vindt dat de daders een zware straf moeten krijgen: "Wat ze hebben gedaan dat is niet menselijk. Ze hadden ook iemand zomaar kunnen vermoorden, neer kunnen schieten of een vrouw kunnen verkrachten. Zulke mensen zijn gewoon een gevaar voor de maatschappij."
Anderen zeggen zich er vooral over te verbazen dat veel mensen toekeken en niemand ingreep: "Ik vind het natuurlijk heel verschrikkeleijk dat veel personen op één iemand inspringen", zegt Joris. "Maar wat ik eigenlijk het meest verschrikkelijk vindt is dat ik de omstanders er niks aan zie doen."
HaantjesgedragOok voor de leerlingen is het gissen waarom de jongeren zo'n extreem geweld toepasten. De meesten denken dat overmatig alcoholgebruik een van de oorzaken is. "En haantjesgedrag en groepsdruk", zegt Kenan. Een aantal van de leerlingen heeft zelf ook wel eens zo'n situatie meegemaakt. "Mannen die elkaar aanvliegen vanwege een meisje", zegt Manon. "Ruzie om een meisje is meestal de oorzaak."
Een concrete oplossing kunnen de leerlingen niet direct noemen. Gregory: "Iedereen moet voor zichzelf beslissen, wil ik die meeloper zijn of volg ik liever mijn eigen pad." Kenan: "Ik denk dat we vooral met ouders in gesprek moeten gaan. Ik denk dat het probleem niet zozeer bij de jeugd ligt."
GrensoverschrijdendFrank Stultjens van bureau Halt in Eindhoven geeft trainingen aan jongeren die grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond in groepsverband. Ze moeten verplicht drie keer een bijeenkomst bijwonen, anders gaat hun zaak alsnog naar justitie. Volgens Frank is groepsgedrag van alle tijden. Maar hij vindt wel dat het geweld heftiger wordt. Oorzaken? "Minder sociale controle en meer vrijheden."
Bureau Halt doet ook aan preventie op dit gebied. In de hoogste klas van de basischool wordt jongeren geleerd om naar hun eigen gedrag te kijken en niet zomaar achter iemand in een groep aan te lopen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.