Video

Onderzoekscommissie: Helmondse ex-wethouder Tielemans moet taxiritten terugbetalen

15 november 2013 om 17:57 • Aangepast 22 november 2020 om 02:54
nl
Het is niet te achterhalen of de taxiritjes die de Helmondse wethouder Peter Tielemans zijn functie kostten, onrechtmatig waren. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de gemeente Helmond dat vrijdagmiddag is gepresenteerd. Toch wil de onderzoekscommissie wil dat Tielemans de kosten van de taxiritten, 1879 euro, terugbetaalt.
Profielfoto van
Geschreven door

Tielemans zou taxiritten gedeclareerd hebben van de kroeg naar zijn huis, omdat hij in het café moest netwerken. Deze declaraties kostten Tielemans uiteindelijk zijn baan.
Het college van Helmond declareerde in totaal 142.986 euro, maar slechts 650 euro aan declaraties is niet rechtmatig. Het gaat daarbij onder andere om parkeerkosten en het lidmaatschap van een netwerk voor ondernemingen. Volgens de onderzoekscommissie is 2472 euro van het hele declaratiebedrag niet verifieerbaar.
Grootste bedrag taxiritten gedeclareerd door TielemansIn totaal gaat het om 1976 euro aan taxikosten. Het grootste deel daarvan, namelijk 1879 euro, is toe te rekenen aan oud-wethouder Tielemans. De commissie vraagt zich af in hoeverre hij soberheid heeft betracht en wil dat Tielemans het bedrag terugstort. Het hele rapport is hier na te lezen.

Wachten op privacy instellingen...

VerbijsterdDe oud-wethouder is verbijsterd over de oproep van de commissie. Hij vindt juist dat nu duidelijk is dat hij niets verkeerd heeft gedaan en wil gerehabiliteerd worden. Dat liet hij via zijn advocaat Richard Wagemans weten.
Tielemans stelt dat alle taxiritten met zijn werk te maken hadden. Als wethouder was hij verantwoordelijk voor het centrum van Helmond. Daar moest hij dus vaak zijn. Achteraf ging hij dan regelmatig nog even naar een café en bestelde vervolgens een taxi om zich naar huis te laten brengen, schetst Wagemans.
In totaal maakte Tielemans in de onderzochte periode, van april 2010 tot en met maart 2013, voor 17.785 euro onkosten. Een van de vijf wethouders gaf een lager bedrag uit dan Tielemans, de anderen declareerden meer.
Excuses en rehabilitatieTielemans eiste dinsdag al excuses en rehabilitatie van de gemeente Helmond omdat uit het onderzoek blijkt dat hem niets te verwijten valt.
Het onderzoek richtte zich op de declaraties van de gemeenteraad die tussen maart 2010 en maart 2013 werden ingediend. Aanvankelijk was het idee om de declaraties vanaf 2002 te onderzoeken. Maar de kosten daarvoor zouden 200.000 euro zijn en dat vond de gemeenteraad te veel.
Heldere richtlijnenDe onderzoeksommissie wil nu heldere richtlijnen voor het gebruik van taxivervoer, zodat in de toekomst beter gecontroleerd kan worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.