Wethouder Mary Fiers van Eindhoven treedt af om woonwagendebacle

EINDHOVEN - PvdA-wethouder Mary Fiers van de gemeente Eindhoven treedt af omdat er nieuwe missers aan het licht kwamen in de verhuizing van een woonwagenkamp in Eindhoven. Dat heeft ze maandag gezegd in een verklaring aan de gemeenteraad. Ze zei dat ze sinds donderdagavond wist dat haar positie onhoudbaar was geworden.
Bij de verhuizing van de woonwagenbewoners is zeker één miljoen euro teveel betaald. Dat gebeurde op basis van valse taxaties door een externe medewerker. Mary Fiers kwam als wethouder van Wonen, Wijken, Ruimte en Burgerparticipatie onder vuur te liggen. Ze overleefde een motie van wantrouwen.

Nieuwe missers
Volgens Fiers bleek donderdagavond dat bij een verhuizing van een woonwagen die deze week zou plaats vinden weer van alles mis was. "Toen heb ik wel wat krachttermen geuit", zei ze. Ze verweet zichzelf en de organisatie dat de fouten niet op tijd ontdekt waren. Fiers maakte in haar verklaring excuses richting de woonwagenbewoners.

Fiers zei dat ze teleurgesteld was, verdrietig, maar ook dankbaar en trots. Ze werd tijdens haar verklaring (pdf 70kb) regelmatig emotioneel. "Ik moet stoppen met wat zeven jaar lang mijn leven was, en dat voel ik in heel mijn lijf". Mary Fiers verliet na haar verklaring de raadszaal onder luid applaus. Ze was sinds 2006 wethouder van de stad. De portefeuille van Fiers wordt overgenomen door wethouder Staf Depla.

'Dit verdient ze niet'
Partijgenoot Mieke Verhees laat na de verklaring weten dat ze het besluit van Fiers respecteert. "Maar ik ben het er niet mee eens, dit verdient ze niet", zegt Verhees. Ook provinciebestuurder Yves de Boer reageert op het aftreden van Fiers. Op Twitter laat hij weten dat Eindhoven 'een prachtige bestuurder moet missen.'