Video

Ook de basiliek in Oudenbosch kleurt wit voor nieuwe paus Franciscus I

13 maart 2013 om 20:12
nl
Er is een nieuwe paus gekozen: Franciscus I. En dat betekent niet alleen witte rook uit de Sint Pieter in Rome, maar ook uit de basiliek in Oudenbosch. Dit om aan te kondigen dat de Argentijnse kardinaal Bergoglio woensdagavond is uitgeroepen tot de nieuwe paus.
Geschreven door

Om 19.09 uur was de witte rook in Oudenbosch te zien. Dat is drie minuten later dan in Rome te zien was. "Het duurt even voordat het rookt'', zo vertelde een woordvoerder van de basiliek.
Zeker tachtig belangstellenden kwamen woensdagavond samen bij de basiliek, die officieel de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara heet. "Zoals men in Rome verwittigd wordt van het feit dat er een nieuwe paus is, doen we dat hier ook.''
'Totale verrassing'Pastoor Maickel Prasing was 'totaal verrast' door de keuze voor Bergoglio. "Het is een totaal onbekende naam voor mij. Ik ben overrompeld en vind het bijzonder dat er een jezuïet uit Zuid-Amerika is gekozen, die nota bene het volk om de zegen vroeg."
'Witter dan wit'Met een speciale brander en ventilator werd de rook uit een schoorsteenpijp op het dak van de replica van de Sint Pieter in Oudenbosch geblazen. De schoorsteenpijp ziet er hetzelfde uit als die van de Sixtijnse Kapel.
Vrijwilligers Jan Bedaf en Rinus Bouwmeester staken het hooi aan en voegden een geheime stof toe om de rook wit te laten kleuren. Volgens Bedaf is de Oudenbossche rook 'witter dan die van het Vaticaan'.
Kerkklokken luiden in BrabantNu er een nieuwe paus is gekozen, mogen katholieke kerken in Brabant de klokken vijf minuten 'feestelijk' luiden. Dat wordt ook in groten getale gedaan. Ook mogen kerken nu de geel-witte vlag van het Vaticaan hijsen.
'Zeer bescheiden en indrukwekkend'Bisschop Hurkmans van Den Bosch is 'verheugd en dankbaar om de snelle pauskeuze'. Hij kent de nieuwe paus niet persoonlijk. "Maar zijn eerste verschijning als Paus was zeer bescheiden en nederig en daardoor indrukwekkend. Dat zou kunnen aangeven dat hij op een heel eigen wijze leiding zal geven aan de Kerk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.