Video

Eindstand: 18,5 miljoen voor Filipijnen, Brabant bakt loempia's en maakt cupcakes

19 november 2013 om 01:15 • Aangepast 22 november 2020 om 02:53
nl
De landelijke actie 'Help de Filipijnen' heeft 18,5 miljoen euro opgeleverd op Giro 555. Dat werd maandagavond rond middernacht bekendgemaakt in het landelijke actiecentrum in Hilversum.
Profielfoto van
Geschreven door

Hoewel Brabanders minder geven dan andere Nederlanders kwam ook onze provincie in actie voor de Filipijnen. Zo werden bijvoorbeeld in Uden cupcakes gebakken voor het goede doel en in Prinsenbeek loempia's. Bij het Cobbenhagencollege in Tilburg gingen leerlingen de klassen af om te collecteren voor giro 555. Ook zamelden de scholieren kleding in voor de Filipijnse slachtoffers van de tyfoon Haiyan.
Gezamenlijke talkshowDe nationale actiedag voor de Filipijnen ging maandagochtend om zes uur van start. De hele dag besteedden de publieke- en commerciële zenders aandacht aan de ramp die Haiyan veroorzaakte en aan de Nederlandse initiatieven om geld op te halen voor de slachtoffers.
De tv-actie eindigde maandagavond met een gezamenlijke talkshow op Nederland 1, RTL4 en SBS6. Deze slotuitzending begon om 22.30 uur en duurde tot middernacht. De presentatie was in handen van Paul Witteman, Jeroen Pauw, Humberto Tan en Bridget Maasland.
Veel slachtoffersDe tyfoon Haiyan heeft op de Filipijnen heel veel slachtoffers gemaakt. Duizenden mensen kwamen om en honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden. De stad Tacloban is volledig verwoest.
In Brabant startten vorige week al diverse acties om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de tyfoon. Zo konden de inwoners van Bergen op Zoom al dagen niet om de actie heen. Iedere avond werd het gironummer 555 op de Lourdeskerk geprojecteerd.
Brabantse acties maandagOok maandag zetten veel Brabanders zich dus in voor de Filipijnen. Zo leverde Grietje Post van de Oudheidkamer in Werkendam, vooral bekend van het tv-programma Man bijt hond, een bijdrage aan de actiedag. Zij stelde spullen beschikbaar uit het museum, waaronder een aantal houten poppen uit de Filipijnen.
In Uden bijvoorbeeld bakte de familie Derks cupcakes voor het goede doel. De familie is aangesloten bij Inang Bayan, een vereniging voor gezinnen met Filipijnse adoptiekinderen. Inday Verstegen uit Prinsenbeek was maandag druk bezig met het bereiden van zevenduizend loempia's om geld op te halen voor 555. En bij het Cobbenhagencollege in Tilburg was maandagochtend onze verslaggever Marijke Verhulst. Daar zamelen kinderen geld en kleding in voor het goede doel.
De volgende stop van Marijke in Tilburg was maandagochtend kringloopwinkel Portagora. Daar hadden vrijwilligers er namelijk voor gekozen om de helft van de opbrengst van de kerstmarkt tot maandagmiddag vier uur te doneren aan giro 555. De opbrengst van de Tilburgse winkel gaat altijd naar maatschappelijke projecten. Dit keer is voor de kerstmarkt dus onder meer voor de actie Filipijnen gekozen.
Bekende BrabandersEen van de bekende Brabanders die zich ook inzette voor de Filipijnen is schaatsster Ireen Wüst. Samen met haar teamgenoten van de Nederlandse schaatsploeg liet zij maandagochtend vanuit Salt Lake City aan de NOS weten dat de ploeg 5.555 euro overmaakt naar giro 555. Maaike Widdershoven uit Oss veilde een exclusief jack dat alleen leden van de cast van de musical Phantom of the Opera hadden gekregen.
De PSV'ers Georginio Wijnaldum en Karim Rekik schoven samen met Feyenoorder Ruben Schaken aan bij het nationale panel om mensen te bellen.

Wachten op privacy instellingen...

En zanger Guus Meeuwis verzorgde maandagmiddag in Hilversum een optreden voor de Nationale Actie Filipijnen. Oud-voetballer Ruud van Nistelrooij riep iedereen in een tweet op om naar modeveiling.nl te gaan. Om daar een bod te doen op een door hem gesigneerd paar voetbalschoenen voor Giro 555.

Wachten op privacy instellingen...


Belpanel onder meer in TilburgEén van de belpanels die meewerkte aan de nationale radio- en televisie-actie staat in Tilburg. Ook in Ede, Groningen en Zoetermeer waren belpanels ingericht. Bij deze belpanels kwamen de telefoontjes binnen van mensen die een bijdrage wilden leveren via giro 555. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum was omgevormd tot actiecentrum.
Bij de verschillende callcentra was het volgens Marco Damsma van het bedrijf SNT, dat de centra beschikbaar stelde, maandagochtend rond acht uur al erg druk. Er waren volgens hem toen al honderden telefoontjes binnengekomen. Ruim 150 mensen waren er maandag aan het werk. "Het is een van de grootste klussen die we ooit hebbne gehad bij SNT."
KDC-10 weer terug naar EindhovenDe KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht die donderdagochtend met hulpgoederen vertrok vanaf vliegbasis Eindhoven stond maandagochtend weer klaar voor de terugreis naar Eindhoven. Dit meldde de Koninklijke Luchtmacht in een tweet. Het toestel bracht 35.000 kilo aan hulpgoederen naar de Filipijnen, zoals medicijnen, flessen drinkwater en materialen om water mee te zuiveren. Maandagmiddag keertdehet vliegtuig terug op de thuisbasis in Eindhoven

Wachten op privacy instellingen...

De voorbereidingen voor een tweede vlucht met hulpgoederen gaan wat gezagvoerder Erik Boekelman betreft gewoon door. Nieuwe hulpgoederen zijn volgens hem hard nodig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.