Video

Een miljoen euro extra subsidie voor zwemonderzoek

18 maart 2013 om 17:41
nl
In een tijd waar de geldkraan voor iedereen lijkt te worden dichtgedraaid, gaat bij het Innosportlab de Tongelreep in Eindhoven de vlag uit. Het zwemlab krijgt onverwachts één miljoen euro extra subsidie, voor nog meer wetenschappelijk onderzoek in het zwemmen. Behalve een zak met geld komt er ook ondersteuning van de technische universiteiten Delft en Eindhoven en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Geschreven door

Getrakteerd op taart werd er maandagochtend in het benauwde hok van het Innosportlab de Tongelreep. Eén miljoen euro aan subsidie is er binnengehaald. Het geld kwam binnen handbereik na het indienen van onderzoekssubsidies door de wetenschappers Martin Truijens (ook trainer) en Sander Ganzevles.
Stromingen onder water Geld dat onder meer gebruikt gaat worden voor onderzoek naar stromingen onder water: "En daar kan de scheepvaart ook van profiteren", zegt Roald van der Vliet van het Innosportlab. "Als we weten en kunnen meten, hoeveel energie er door een zwemmer wordt verspild bij het wegdrukken van water, kunnen we die wetenschap ook gebruiken in de scheepvaart. Op die manier zouden schepen heel wat zuiniger kunnen varen".
Met het bruggetje naar de scheepvaart wordt ook duidelijk was de techniche universiteiten kunnen bijdragen aan het lab.
Marcel Wouda Maar het allerbelangrijkste is en blijft dat het Innosportab in dienst staat van 'het zwemmen'. "De deur staat altijd open", zegt zwemtrainer Marcel Wouda. "Elke zwemtraining ben ik wel een beetje aan het sparren met de wetenschappers. Ik stel de vragen en zij geven de antwoorden."
Prestatie Dat het zwemlab extra onderzoeksgeld krijgt, noemt Wouda 'een enorme prestatie'. "Het is vechten om budgetten, zoeken naar budgetten. Het is voor de zwemsport een hele mooie impuls om die continuïteit van de afgelopen jaren te blijven behouden."
Of zwemmers nog sneller gaan door de wetenschap vindt hij een moeilijke vraag. "De zwemmer moet alle adviezen oppikken, vertalen en toepassen en dan kan het die éénhonderste van een seconde schelen. In de zwemwereld het verschil tussen goud of niets."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.