Hulda 'Tottie' Kiel ontsnapt uit gevangenis in Breda en vindt ware liefde

BOXTEL - Het was wereldnieuws in 2010. De toen 35-jarige Hulda ‘Tottie’ Kiel uit Boxtel ontsnapte met een lepel en een verfschraper door een tunnel uit de Koepelgevangenis in Breda. Met de gescheiden man bij wie ze daarna onderdook, heeft ze nu al drie jaar een relatie. Over dit verhaal is nu een boek verschenen.
Het boek met de naam 'Tottie's vlucht' is gescheven door Anna en Hendrik Jan Korterink. De misdaadjournalist en zijn dochter werden zelf door de tunnelgraafster benaderd. "Ze wilde haar verhaal graag kwijt, omdat justitie in haar ogen volledig heeft gefaald", zegt Anna Korterink. "Totttie had diverse mogelijkheden om te ontsnappen. Toen ze een kruipruimte onder het huisje op het gevangenisterrein vond, was de keuze van ontsnappen snel gemaakt".

Niemand had iets in de gaten houden
Kiel besloot zichzelf een weg naar de vrijheid te graven. "Dat was simpel", zegt ze. "Ik werkte in de keuken aan de straatzijde en daar kon ik 's nachts ook komen, soms een kwartier, soms een aantal minuten. De acht andere vrouwen in het huisje waarin ik woonde, hadden niets in de gaten. Een keer ben ik bijna betrapt, toen heb ik me muisstil gehouden in de kruipruimte."

Op carnavalszondag in 2010 kroop ze om drie uur 's nachts in de Kloosterlaan in Breda uit het gat. Haar geplande vluchtauto was niet komen opdagen en daarom liet ze zich met een taxi naar Boxtel brengen. In De Wereld Draait Door zegt Kiel: "In Boxtel kwam ik in een café terecht, daar ontmoette ik een man met wie ik nu een kind heb." Kiel is al drie jaar samen met de man. Vanuit Boxtel ging ze uiteindelijk naar Helmond, waar ze zes weken lang de politie van zich af wist te houden.

Ingetrokken bij man
Kiel werd uiteindelijk in een huis in Helmond aangehouden, waarschijnlijk door verraad. Ze was ingetrokken bij een gescheiden man. Ze verzette zich bij de aanhouding niet en ging volgens justitie rustig met de agenten mee. Voor haar ontsnapping kreeg Kiel geen extra straf, omdat dat alleen het geval was als ze opnieuw de fout in was gegaan. Ze zat de resterende 21 maanden van haar detentie uit.

Kiel zat vast voor een dubbele poging tot doodslag. Het gerechtshof veroordeelde haar tot acht jaar celstraf, omdat ze tijdens een ruzie op het woonwagenkamp in Limbricht haar broer en zijn vriendin met een stiletto wilde neersteken.

Het boek over de ontsnapping ligt vanaf deze week in de boekhandel. Een interview met Hulda ‘Tottie’ Kiel is dinsdag te zien in het Omroep Brabant-programma Onder Ons vanaf 17.55 uur (daarna ieder uur herhaald).