Europese prijs voor restauratie Halvezolenlijn

BRABANT - De restauratie van de Halvezolenlijn tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe heeft een Europese prijs opgeleverd. De Europa Nostra Award 2013. Dat is een prijs voor organisaties die een bijdrage leveren aan het behoud van cultureel erfgoed.
De Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen (FBL) is al meer dan 25 jaar bezig met het behouden en restaureren van de spoorbruggen langs de Halvezolenlijn. Dat is een spoorverbinding tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe waar vroeger producten van de schoenindustrie overheen werden vervoerd per trein.

Halvezolenpark en natuurgebieden
De FBL krijgt de erfgoedprijs voor de restauratie van de spoorbruggen, de aanleg van het Halvezolenpark in Waalwijk en de herinrichting van de aangrenzende natuurgebieden. Dit zijn het Moerputtengebied nabij 's-Hertogenbosch en Vlijmen en het Slagenlandschap nabij Waalwijk.

De prijs, een bronzen plaquette, wordt in juni uitgereikt in het Griekse Athene. Daar blijkt of de Halvezolenlijn ook een van de hoofdprijzen van tienduizend euro in de wacht sleept. Er zijn dertig kanshebbers.