Kamervragen over islamitische SOS-Stichting in Tilburg, VVD overweegt maatregelen

TILBURG - De PvdA stelt dinsdag vragen over SOS-Stichting uit Tilburg. De islamitische liefdadigheidsorganisatie zou banden hebben met twee zeer radicale strijdgroepen in Noord-Syrië. Ook de lokale VVD-fractie in Tilburg is bezorgd. De partij wil onder meer kijken of er een strafrechtelijk onderzoek kan worden ingesteld.
De PvdA ziet het oproepen tot gewapende strijd of de verheerlijking van geweld in het buitenland als medeplichtigheid, zo schrijf dagblad Trouw. Partijlid Ahmed Marcouch vindt dat er 'eindelijk een keer moet worden opgestaan tegen zulke salafistische predikers'.

'Banden met strijdgroepen'
Volgens Marcouch verkondigen zulke imams een dubbele boodschap. Zo vertelt hij dat ze moslims eerst oproepen om in opstand te komen tegen allerlei tegenstanders, waarna ze zeggen dat jongeren toch niet naar Syrië mogen.

Marcouch reageert op de berichtgeving van dagblad Trouw vrijdag. De krant schreef toen dat SOS-Stichting banden heeft met twee 'zeer radicale strijdgroepen'. De stichting ontkent de beschuldigingen stellig. De voorzitter heeft een advocaat in de arm genomen om stappen te nemen tegen het dagblad.

Ook lokale VVD-fractie stelt vragen
Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg ziet voor zover af van commentaar, omdat hij dit geen zaak vindt voor de gemeente. De lokale VVD-fractie ziet dat anders; de partij maakt zich zorgen over islamitische jongeren die worden geronseld voor de strijd en wil dat de burgemeester in actie komt.

De VVD stelt vragen over de voorzitter van SOS-Stichting en zijn vader, de in Tilburg werkzame imam Ahmad Salam. Salam kwam eerder al in opspraak door vermeende kindermishandeling op zijn koranschool. De partij wil onder meer kijken of justitie een strafrechtelijk onderzoek naar hem kan instellen en of de gemeente Salam tot 'ongewenste vreemdeling' kan verklaren.