Provinciebestuur voelt niets voor naamsverandering Noord-Brabant

22 november 2013 om 14:39
nl
Het provinciebestuur voelt er niets voor om de provincienaam 'Noord-Brabant' officieel te veranderen in 'Brabant'. Dat zei provinciebestuurder Bert Pauli vrijdag in reactie op een voorstel van D66. Volgens Pauli ligt de naamsverandering 'uiterst gevoelig' in Vlaams- en Waals-Brabant in België.
Geschreven door

Hij zei dat Commissaris van de Koning Wim van de Donk met al zijn collega's over de grens contact heeft gehad toen het voorstel van D66 in de publiciteit kwam. "Dat zegt genoeg over de gevoeligheden," aldus Pauli.
Geen recht aan de geschiedenisPauli vindt dat Brabant als provincienaam geen recht doet aan de geschiedenis omdat het Nederlands Brabant maar een deel is van het oude hertogdom Brabant. Dat vormde tot in de zeventiende eeuw één geheel.
Zuid-BrabantInitiatiefnemer Jeroen Hageman stelt dat de naam Noord-Brabant stamt uit de jaren 1815-1830, toen Nederland en België één land vormden. "Toen was er ook een Zuid-Brabant, en dat is er ook niet meer," zei Hageman.
Eerst ging D66 er vanuit dat de naamsverandering 300.000 euro zou gaan kosten, maar Hageman zei vrijdag dat het ook kan voor 100.000 euro als de verandering langzamer wordt ingevoerd.
'Geen problemen maken'Het voorstel van D66 werd vrijdag besproken in een commissie van Provinciale Staten, en kreeg daar geen steun. Vrijwel alle partijen vinden de naamsverandering nergens voor nodig. Of, zoals CDA-fractievoorzitter Connie Kerkhof zei: "De politiek moet problemen oplossen, en geen problemen maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.