Eis: twaalf jaar cel en tbs voor man uit Sint Willebrord die op agent schoot

22 november 2013 om 16:39
nl
Tegen een 23-jarige man uit Sint Willebrord is een gevangenisstraf geëist van 12 jaar en tbs met dwangverpleging. Hij zou in augustus 2011 tijdens een vluchtpoging hebben geschoten op een agent. Dat deed hij met een afgezaagd hagelpistool vanuit een gestolen auto.
Geschreven door

Verder zou hij samen met een vriend een inbraak hebben gepleegd. Die vriend (22) zat naast hem aan de beklaagdentafel vanwege dezelfde vergrijpen: poging tot doodslag, diefstal, wapenbezit, geweldpleging en afpersing. 
Snackbar overvallenJusititie verdenkt de mannen ook van een overval op snackbar 'De Smulhoek' in Etten-Leur, waarbij veel geweld is gebruikt. Twee personeelsleden raakten zwaargewond en de bezoekers zijn met klappen, schoppen en bedreigingen beroofd van hun portemonnee.
De 22-jarige compagnon van de verdachte, ook uit Sint Willebrord, hoorde negen jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij hield tijdens de rechtszitting zijn mond dicht en weigerde vragen te beantwoorden. Hij werkt ook niet mee aan een persoonlijkheidsonderzoek.
StoornissenDit onderzoek onderging de hoofdverdachte wel. Psychologen vonden bij hem een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken. Ze wezen op de ongelukkige jeugd van de verdachte, maar stelden tegelijk dat de stoornis niet behandelbaar is. De kans is groot dat de man opnieuw gewelddadig wordt. Vandaar dat er TBS tegen hem wordt geëist.
BewijzenDe rechter krijgt inzage in een grote hoeveelheid overtuigende bewijzen. Behalve de DNA-sporen op de wapens, de vluchtauto en herkenbare kledij zijn er belastende verklaringen uit de vriendenkring van de twee verdachten.
SlachtoffersOp de publieke tribune zaten slachtoffers van de snackbaroverval. Een man liep destijds een gebroken neus op. Hij wilde de daders tijdens de zitting in de ogen kijken en de kwestie 'afsluiten'. Een oudere dame raakte 25.000 euro aan sieraden kwijt. Ze noemt de hoofdverdachte 'intelligent maar duidelijk gestoord'.
"Als ik hoor wat deze mannen allemaal voor narigheid hebben uitgehaald, ben ik blij dat ik de dans ben ontsprongen", zegt ze. "Gelukkig was ik niet thuis. Ze zouden me zonder pardon hebben doodgeschoten, denk ik. Deze hoge strafeis is terecht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.