Video

Kunstschilder Henk Groenendaal uit Den Dungen studeert al vier jaar op 'Tuin der Lusten'

7 april 2013 om 16:54
nl
Het wordt onderhand zijn levenwerk. Schilder Henk Groenendaal uit Den Dungen is al sinds 2008 bezig met de voorbereidingen van een reconstructie van het wereldberoemde schilderij 'Tuin der Lusten' van Jeroen Bosch.
Geschreven door

Nu betreft het nog puur een studie naar het leven en de schildertechnieken van Bosch. Maar vanaf volgend jaar tot 2016 gaat Groenendaal het drieluik op ware grootte schilderen op een publieke plaats in Den Bosch.
Tuin der Lusten2016 is het Jeroen Boschjaar. Het is dan vijfhonderd jaar geleden dat Jheronimus Bosch stierf. In Den Bosch wordt dat herdacht met met allerlei activiteiten rondom de meesterschilder. Zoals een overzichtstentoonstelling van zijn werk.
Maar zijn 'Tuin der lusten' - dat in het Prado in Madrid hangt - komt niet. "Het is te kwetsbaar en niet te verzekeren", zegt Groenendaal. "De Spanjaarden zullen het niet laten gaan". De reconstructie moet het orgineel tijdens die tentoonstelling vervangen.
Archiefonderzoek en publicatieDe laatste jaren is Groenendaal bezig geweest met het bestuderen van Bosch. "Er zijn meer dan 200 boeken over Bosch verschenen. De belangrijkste lees ik. Over zijn schildertechnieken bijvoorbeeld. En ik experimenteer. Bijvoorbeeld met zijn pigmenten (waar hij zijn verf van maakte, red). Zoals witlood, een zeer giftig pigment waarvoor ik bij de Duitse fabrikant heb moeten tekenen dat ik het alleen voor dit project gebruik."
Groenendaal publiceert zijn bevindingen op internet. En hij geeft een masterclass aan andere schilders over de werkwijze van Bosch.
Inmiddels heeft Groenendaal de eiken panelen voor zijn schilderij gekocht. Ook is er een triplex-versie. Hij wil het schilderij namelijk twee keer schilderen. Op triplex in zijn atelier om te oefenen. En voor het echt op eiken panelen op dus een plaats waar het publiek kan kijken hoe de schilder te werk gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.