Nuenen duurste woongemeente van Brabant, ozb fors omhoog

EINDHOVEN - Nuenenaren betalen dit jaar het meeste van heel de provincie aan hun gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksinstituut Coelo, dat alle woonlasten van alle gemeenten in Nederland onderzocht. Ook de ozb ging nergens zo hard omhoog als in Brabant.
In Nuenen betaalt een gemiddeld huishouden (meerpersoons) per jaar 1023 euro aan lokale lasten. In slechts vier gemeenten in Nederland betalen de inwoners nóg meer.

Duur en goedkoop
Ook Heeze-Leende staat in de landelijke top tien van duurste gemeenten en is na Nuenen dan ook de duurste van onze provincie. Desondanks ben je in Heeze-Leende toch een kleine honderd euro goedkoper uit per jaar: 938 euro.

De goedkoopste gemeenten van Brabant zijn Tilburg en Veldhoven: daar betalen de inwoners iets meer dan de helft van wat Nuenenaren jaarlijks moeten ophoesten: 546 euro per jaar. Vijf gemeenten in Nederland zijn nog goedkoper.

Te sterke verhogingen
Het Coelo, onderdeel van de Rijksuniversiteit van Groningen, onderzoekt jaarlijks de woonlasten en kijkt daarbij naar alle gemeentelijke woonlasten, dus niet alleen naar de ozb, maar ook naar bijvoorbeeld de hondenbelasting en de rioolheffing.

Toen bij eerdere onderzoeken, onder meer door Vereniging Eigen Huis, steeds bleek dat veel gemeenten de ozb veel te sterk verhoogden, verwees minister Plasterk steeds naar dit onderzoek. Of hij nu wel gaat ingrijpen, is nog niet bekend. Wel kondigde Plasterk dinsdag aan in overleg te gaan met de gemeenten over de stijging.

Duurste gemeenten van Brabant

Naam             1pers   meerpersoons   ranglijst landelijk meerpersoons

Nuenen:            750         1023                    426ste plek
Heeze-Leende  700           938                    422ste plek
Vught               761           937                     421ste plek
Haaren             727           873                     409ste plek

Goedkoopste gemeenten

Naam             1pers   meerpersoons   ranglijst landelijk meerpersoons

Tilburg              546          546                      6de plek
Veldhoven        472          546                      7de plek
Heusden           471          554                    11de plek
Cuijk                 531          574                     19de plek
Gilze-Rijen        500         578                      22ste plek

Grote stijging ozb
De OZB is nergens harder omhoog gegaan dan in Brabant. Het landelijk gemiddelde is een stijging van 3,86 procent, de maximumnorm is 2,76 procent en de gemiddelde stijging in Brabant is niet minder dan 6,35 procent.

Maar een relativerende opmerking is op zijn plaats: het lijkt er meer op dat Brabant een inhaalslag aan het maken is. Ondanks dat de gemiddelde stijging meer dan het dubbele is van wat is toegestaan, kent Brabant nog altijd het op één na laagste OZB-tarief van alle provincies.

Dat laat echter onverlet dat 35 gemeenten in Brabant iets hebben uit te leggen aan Den Haag. De norm van een maximale stijging 2,76 geldt voor alle gemeenten, ongeacht hoe laag het tarief eerst was.