Brug Paleiskwartier: Den Bosch wil historische naam

9 april 2013 om 17:30
nl
De werktitel was Ponte Palazzo, maar dat vonden de politici in Den Bosch te groots voor een fiets- en voetgangersbrug die het moderne Paleiskwartier in de provinciehoofdstad met de historische binnenstad gaat verbinden. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe naam. Daar zijn duizend inzendingen voor ingestuurd, variërend van Koningsbrug tot Lombokbrug.
Geschreven door

Die brug komt over de spoorlijn en is nu in aanbouw. De meeste namen hebben niks werelds of universeel, de indieners kozen voor een historische naam. Koningsbrug bijvoorbeeld slaat op de naam van de Koningsweg waar de brug ook over komt. Lombok is de naam van een volkswijkje dat daar vroeger lag. En Den Bosch zou Den Bosch niet zijn als niet veel namen verwijzen naar Oeteldonk, de naam van Den Bosch in carnavalstijd.
Speciale commissieEen speciale commissie gaat drie namen kiezen. Als die door burgemeester en wethouders worden goedgekeurd dan kan iedereen via de website van de gemeente op één van die drie namen stemmen. Eind juni wordt de definitieve naam bekend. Dat zal waarschijnlijk niet de Italiaanse vertaling van Paleisbrug worden.
Alle ingediende namen staan nu ook al op de website van de gemeente Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.