De nobele kunst van de stropdas uit Budel: 'De mens wil nu eenmaal graag iets om zijn hals dragen'

27 november 2013 om 12:13
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Familie Rooymans in Budel: stropdas is terug
De stropdas is terug van weggeweest. Dat zegt de familie Rooymans van Rooymans Neckwear in Budel. Al meer dan veertig jaar ontwerpen en verkopen ze stropdassen. Het is een echt familiebedrijf. Pa Rooymans droeg de zaak zeven jaar geleden over aan zijn dochter en zoon. Maar hij is er nog elke dag.

Het was in 1970 toen Joep Rooymans onder de naam Rodas Mode startte met zijn zaak. Het bedrijf werd al snel een succes. Met als gevolg een eigen ontwerp- en productielijn en vele vooraanstaande klanten. Onder andere de Postcode Loterij, Amnesty International, Douwe Egberts, M.C. Escher, en de Efteling. 
ClausIn 2006 ging Joep met pensioen en droeg hij de zaak over aan dochter Pasquale en zoon Patriek. Zij hebben het doorontwikkeld tot een moderne zaak die die ook buiten Nederland actief is. Een paar jaar terug ging het wat minder met de stropdas, onder meer door toedoen van Prins Claus die demonstratief zijn stropdas weggooide tijdens een toespraak.
Maar de stropdas heeft de dip overwonnen, zegt Pasquale: "De mensen gingen er op een gegeven moment juist weer over praten. Dat deed de stropdas goed en eerlijk is eerlijk, de mensen zien er met een stropdas toch reperesentatiever uit. En dat willen ze weer."
Een mooi ritueelOf, zoals pa Rooymans zegt: "Voor de spiegel staan en een das aan en af doen. Schitterend, alleen het ritueel is al mooi. En een mens wil nu eenmaal graag iets om zijn hals dragen, dat heeft ie altijd gedaan."

Wachten op privacy instellingen...