Bredase 'paardenkoning' Jan F. van Draap bekent vleesfraude

17 april 2013 om 14:55
nl
De internationaal in opspraak geraakte vleeshandelaar Jan F. uit Breda heeft donderdag bekend dat hij in 2007 en 2008 paardenvlees als halal geslacht rundvlees heeft verkocht. Hij meent dat er niemand is benadeeld. De Franse afnemers wisten wat ze kochten en betaalden ook de prijs van paardenvlees, zegt hij.
Geschreven door

Ze noemden hem 'koning van de paarden', vertelde zijn advocaat als bewijs "Iedereen wist hoe het zat, niemand is misleid'', aldus raadsman Rogier Hörchner.
'Weinig gewetensvolle handelaar'Jan F. (63) is de directeur van het Cypriotische bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) dat op dit moment onderwerp is van strafrechtelijk onderzoek door het Nederlandse Openbaar Ministerie, omdat de vleeshandel niet zou voldoen aan de traceringsplicht voor vlees.
Draap wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Het bedrijf zou nog steeds paardenvlees verkopen als rundvlees. Eerder ontkende het bedrijf zijn rol in het paardenvleesschandaal.
De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll noemde de Nederlander vorige maand nog een 'weinig gewetensvolle handelaar die overal waar hij kan goedkoop vlees opkoopt en in strijd met de regels handelt'.
Celstraf en geld geëistJan F. ging in beroep tegen de celstraf die de rechtbank in Breda hem vorig jaar oplegde voor de fraude. De advocaat-generaal eiste donderdag in Den Bosch opnieuw anderhalf jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ze herhaalde dat het Openbaar Ministerie van Jan F. nog meer dan drie miljoen euro crimineel verdiend geld zal opeisen.
Een celstraf vindt de verdediging buitenproportioneel. Advocaat Hörchner zegt dat de voedselveiligheid niet in gevaar is geweest en dat de consument de schouders ophaalt bij de recente onthullingen over paardenvlees dat is verkocht als rundvlees. "Het is een feestje van de media. De consument zal het worst zijn."
Geen reactieJan F. en zijn advocaat wilden donderdag niet reageren op de actuele ontwikkelingen. Het gerechtshof in Den Bosch doet op 2 mei uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.